Sf. Atanasie Atonitul, cinstit în două biserici din Moldova

Biserica Ortodoxă l-a pomenit vineri, 5 iulie 2013, pe Sfântul Cuvios Atanasie Atonitul. Acest sfânt este ocrotitorul Schitului Pocrov al Mănăstirii Neamț din județul Neamț și al parohiei Schitul Frumoasa din județul Bacău, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Schitul Pocrov din județul Neamț și-a sărbătorit vineri, 5 iulie, în ziua pomenirii Sfântului Cuvios Atanasie Atonitul, hramul de vară. Momentul de rugăciune a adunat în poiana Pocrovului pelerini din mai multe zone ale Moldovei. Cuvântul de învățătură a fost rostit de arhim. Benedict Sauciuc, starețul Mănăstirii Neamț, care a subliniat că monahismul are o strânsă legătură cu familia creștină, astăzi greu încercată. „Sfinții și-au dorit liniștea în locuri retrase ca să înalțe rugăciuni pentru lume. Pentru renașterea monahismului, avem nevoie de o familie creștină autentică”, a spus arhim. Benedict Sauciuc.

Tradiția pustnicească de la Pocrov a fost mereu însuflețită de cea a Sfântului Munte Athos, dar și de viața monahilor din peșterile Kievului. Dovadă sunt cele două icoane așezate în catapeteasma bisericii, cea a Sfântului Cuvios Atanasie Atonitul și a Sfinților Cuvioși Antonie și Teodosie de la Pecerska. „Ctitorul așezării monahale de la Pocrov, episcopul Pahomie al Gledinului, a fost legat de Lavra Pecerska, unde a și adormit. Pentru călugării de mai târziu, viețuitori în Sihăstria Pocrovului, Muntele Athos a însemnat o școală a monahismului și a rugăciunii lui Iisus. Egumenul Gherasim, ucenic al Sfântului Paisie Velicikovschi, întors de la Sfântul Munte Athos, a dus mai departe la Pocrov tradiția paisiană de la Athos. Un alt ucenic și biograf al Sfântului Paisie de la Neamț, pustnicul Platon, care a fost sihastru la Pocrov, a mers pentru o vreme în Athos. Deci putem spune că Schitul Pocrov s-a bucurat de o deschidere către monahismul aghioritic, dar și către cel kievian, însă fără a pierde specificul locului”, a explicat ierom. Ambrozie Ghinescu, egumenul Schitului Pocrov.

Sărbătoarea Sfântului Atanasie Atonitul la Schitul Frumoasa din județul Bacău

Singura biserică din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului închinată Sfântului Atanasie Atonitul, aflată în parohia Schitul Frumoasa, Protopopiatul Moinești, județul Bacău, și-a serbat vineri, 5 iulie, patronul. Cu binecuvântarea Preasfințitului Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, programul liturgic a început joi seara cu slujba Vecerniei și a continuat a doua zi cu Sfânta Liturghie, oficiată de pr. Costel Mareș, protopop al Protopopiatului Moinești, alături de un sobor de preoți. Cuvântul de învățătură a fost rostit de pr. Nicolae Tănase de la Valea Plopului, care a vorbit credincioșilor despre viața și minunile Sfântului Atanasie. În același timp, pr. Nicolae Tănase a făcut referire la mănăstirile și viața monahală din Sfântul Munte Athos și la însemnătatea și importanța vieții și creșterii duhovnicești a creștinului. Biserica „Sf. Atanasie de la Aton” din Parohia Schitul Frumoasa a fost construită la inițiativa părintelui Nicolae Pântea, preot slujitor în Halkidiki – Grecia, fiind sfințită în anul 2008 de PS Ioachim Băcăuanul și de PS Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților.

Comentarii Facebook


Știri recente