Sf. Ana ca simbol al așteptării neamurilor de până la Hristos: Mănăstirea Orșova și-a serbat ocrotitoarea

„Această așteptare a neamurilor s-a făcut în multe rânduri și în multe chipuri”, a spus Mitropolitul Olteniei marți, la hramul Mănăstirii „Sf. Ana” din Orșova. „Printre aceste personalități, printre acești Drepți ai Vechiului Testament, se numără negreșit și Sfânta Ana.”

„Ea a fost aceea care s-a rugat lui Dumnezeu în post, în lacrimi, în privegheri și în multe osteneli și fapte bune, s-a curățit de păcate, pentru că virtuțile spală omul și fac ca sufletul să strălucească de lumină.”

„Pe deoparte, virtutea este osteneala trupului, iar pe de altă parte este o lucrare a duhului, pentru că virtutea, ca faptă bună, este o împreună-lucrare a omului cu Dumnezeu”, a continuat Înaltpreasfinția Sa.

„Sfânta Ana aștepta ca să dea roadă, ca Dumnezeu să-i trimită vlăstar pântecelui ei, pentru că așa era Legea Veche, se aștepta întotdeauna ca dintr-o familie să se nască copii. Și Sfânta Ana aștepta acest moment ca binecuvântare cerească, mană dumnezeiască. Însă mâna cea atotputernică a lui Dumnezeu întârzia să se deschidă cu bunătățile sale.”

„Din punct de vedere trupesc și sufletesc, Sfânta Ana era pregătită să primească această binecuvântare cerească”, a adăugat părintele mitropolit.

„Însă Dumnezeu, Care le rânduiește pe toate, a lăsat ca timpul să se scurgă, să treacă vremea, vremea aceasta a biologicului, pentru că avea în rânduiala Sa dumnezeiască o altă țintă de urmărit, ca nu din pofta trupească și bărbătească, ci din rugăciune și din evlavie, din puterea lui Dumnezeu să se nască cineva din această fericită Ana.”

Trei ierarhi au slujit la hramul Mănăstirii „Sf. Ana” Orșova marți, 25 iulie 2023. Foto: Episcopia Severinului și Strehaiei

„Lucrarea lui Dumnezeu se împlinește, în primul rând, în mintea și sufletul uman. Când ne rugăm, ne ridicăm cu mintea la ceruri și Dumnezeu intră în această conglăsuire cu noi. De aceea, în troparul Sfintei Ana de astăzi se vorbește despre Ana cea gânditoare, Ana cea care gândește la Dumnezeu, cea care meditează, cea care își ridică sufletul la Dumnezeu”, a mai spus Mitropolitul Irineu.

„Este mai mult decât obișnuința aceasta de a recita rugăciuni, de a le citi, și este o concentrare puternică prin care noi ne silim, ne adunăm în noi înșine ca să-L descoperim pe Dumnezeu, sau mai degrabă să lăsăm ca Dumnezeu să se descopere în noi”.

Mitropolitul Olteniei a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, și cu Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei.

Răspunsurile liturgice au fost date de membrii grupurilor psaltice „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” și „Sfântul Nicodim de la Tismana” ale Catedralei Episcopale din Drobeta-Turnu Severin. La momentul Chinonicului, tânăra interpretă Ana Nuța a cântat Paraclisul Sfintei și dreptei Ana, compoziție proprie.

Liturghia a fost urmată de Parastasul ctitorilor.


Mănăstirea „Sf. Ana” Orșova a fost ctitorită de ziaristul Pamfil Șeicaru, care a luptat în zona Orșovei în Primul Război Mondial, ca sublocotenent al Regimentului 17 Infanterie.

Foto credit: Episcopia Severinului și Strehaiei

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente