Serile filocalice la București

Odată cu începerea Postului Nașterii Domnului, marți, 15 noiembrie, a debutat și cea de-a XVI-a ediție a Simpozionului ‘Serile filocalice Dumitru Stăniloae’, organizat de ASCOR București, care s-a bucurat de participarea Preasfințitului Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, informează „Ziarul Lumina”.

Prima întâlnire a ‘Serilor filocalice’ s-a desfășurat în Aula Magna ‘Teoctist Patriarhul’ și a avut ca temă centrală ‘Biserica și tinerii – biserica din sufletul studentului’. La tribună s-a aflat, alături de Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, și părintele Vasile Gavrilă, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă ‘Justinian Patriarhul’ din București și îndrumătorul tinerilor din ASCOR București.

‘Când spunem Biserica și tinerii s-ar părea că vorbim de două entități paralele. Ei bine, nu este nicidecum așa, pentru că Biserica este mai mult decât ierarhia: ierarhi, preoți, diaconi, adică slujitorii Bisericii. Biserica îi cuprinde pe toți cei care au fost botezați în numele Sfintei Treimi, au primit harul Sfântului Duh, pe cei care împărtășesc credința în Mântuitorul Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu întrupat și care sunt legați prin fire nevăzute prin aceeași credință în Hristos. Prin urmare, tinerii sunt parte a Bisericii, parte a comunității’, a spus Preasfințitul Ciprian Câmpineanul.

Biserica din care facem parte înseamnă comuniune, înseamnă unitate dată de aceeași credință și comuniune de iubire în Hristos, a explicat apoi Preasfinția Sa, arătând care sunt menirea Bisericii și modul în care ea pătrunde în sufletele oamenilor și devine parte a ființei oricărui creștin. ‘Această Biserică din sufletul tânărului începe să se zidească odată cu botezul. Atunci când sunt botezați, pruncii primesc harul Sfântului Duh, care nu înseamnă neapărat numai ștergerea păcatului strămoșesc și a consecințelor sale, ci înfierea pruncului în Trupul lui Hristos. Aceasta înseamnă începutul zidirii Bisericii celei vii din sufletul unui creștin, iar Biserica din suflet trebuie să o reflecte pe cealaltă, care este comunitatea de credincioși și, mai ales, trebuie să reflecte iubirea, comuniunea de viață veșnică a Sfintei Treimi’, a adăugat Preasfințitul Ciprian Câmpineanul.

Începutul unei serii de întâlniri duhovnicești

Cea de-a doua parte a întâlnirii a fost dedicată unei sesiuni de întrebări și răspunsuri, în care studenții prezenți au avut ocazia să adreseze ierarhului nelămuririle lor în legătură cu tema sau să invoce subiecte care reflectă preocupările duhovnicești ale tinerilor.

Ediția de anul acesta a ‘Serilor filocalice’ organizate de ASCOR București se desfășoară în perioada 15-28 noiembrie și cuprinde șapte întâlniri ale tinerilor cu diverși ierarhi, profesori de teologie sau duhovnici din țară. Întâlnirile care vor urma se vor desfășura, conform programului anunțat de ASCOR București, în Aula Magna a Facultății de Drept din București, în zilele de 16, 17, 21, 23, 27 și 28 noiembrie, începând cu ora 18:00.

Comentarii Facebook


Știri recente

Premianții concursului național catehetic au ajuns la București: „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat PS Varlaam

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul s-a întâlnit vineri cu câștigătorii Concursului Național Catehetic. „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat în încheierea discursului Episcopul vicar patriarhal. Întâlnirea a avut loc la Centrul de Formare…