Seminarul Internațional de Medicină și Teologie de la Bistrița: Provocările medicale și teologice ale marilor epidemii

Cea de a XIX-a ediție a Seminarului Internațional de Medicină și Teologie de la Bistrița, cu tema „Provocările medicale, teologice, sociale și culturale întâlnite în contextul marilor epidemii”, a fost organizată anul acesta exclusiv online.

Lucrările s-au desfășurat luni și marți în aplicația Zoom, fiind accesibile publicului pe site-ul Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj.

Au participat Părintele Mitropolit Andrei, Părintele Episcop Vicar Benedict Bistrițeanul, cadre universitare, medici, psihologi, studenți. Evenimentul a avut patru secțiuni: Medicină Legală-Bioetică, Psihologie-Sociologie, Terapie Medicală și Spirituală, Istorie si Artă Sacră.

„Simpozionul acesta este legat de ceea ce se întâmplă în lumea în care trăim”, a spus Părintele Mitropolit Andrei. El a adăugat că, în perioadele de epidemie, oamenii au căutat mereu atât remedii medicale, cât și spirituale, alergând la Hristos, „Doctorul cel mare” al sufletelor și trupurilor.

În acest scop, ierarhul a citat două fragmente impresionante din însemnările Mitropolitului Nestor de Kamceatka, din care rezultă cât de important este ca în vremuri de încercare să nu uităm că viața noastră și a celor dragi se află mereu în mâinile lui Dumnezeu.

Evenimentul anual a fost creat cu scopul de a aduce în dialog științele, spiritualitatea și reflecția etică. Prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta, inițiatorul acestuia, a declarat la Radio Renașterea: „Realitatea ne arată că problemele cu care se confruntă omenirea, lumea în care trăim, reclamă în mod obligatoriu recursul la etică și morală”.

Rezolvarea problemelor medicale, sociale, ecologice, politice „depinde în mare măsură de modul în care este percepută problema morală, care în acest fel devine problema preeminentă a lumii noastre”, a adăugat el.

Titlurile câtorva prezentări:

  • PS Benedict Bistrițeanul: „Problema fricii în vreme de pandemie. O perspectivă teologico-ascetică”
  • Vasile Astărăstoae: „COVID-19 – O abordare etică”
  • Adrian Opre (psih.): „Ființa umană în fata provocărilor: imunizarea psihică și spirituală”
  • Mircea Platon, doctor în istorie: „Rolul școlii și al educației în contextul marilor epidemii”

Lista integrală a prezentărilor se găsește aici.

Seminarul internațional de Medicină și Teologie este organizat anual de Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Vadului, Feleacului și Clujului, Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, filiala Bistrița-Năsăud a Asociației Medicale Române, Centrul de Bioetică UBB Cluj-Napoca și Societatea Română de Bioetică.

Foto credit: Seminarul Internațional de Medicină și Teologie de la Bistrița

Comentarii Facebook


Știri recente