Ședinta Protopopiatului Misionar de Nord Vitoria Gasteiz – Spania

Protopopiatul Misionar de Nord este cel mai nou înființat și are în componenta sa treisprezece parohii: Parohia „Tuturor Sfintilor” din Bilbao – Preot Petru David, Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” – Preot Alexandru Bodea, Parohia „Sfântul Ierarh Spiridon, făcătorul de minuni” din Calahorra – Preot Darius Stefan Ardelean, Parohia „Sfântul Antonie cel Mare” din Gijon – Preot Nicolae Florin Goia, Parohia „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” din La Coruña – Preot Danu Trifan, Parohia „Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș” din Leon – Preot Dragomir Laurențiu Ilias, Parohia „Sfânta Treime” din Logroño – Preot Vasile Magnet, Parohia „Minunea Sfântului Arhanghel Mihail din Colose” din Pamplona – Preot Ion Răducu, Parohia „Sfântul Mucenic Sebastian” – Preot Marian Mănescu, Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” – Preot Sorin Tomutiu, Parohia „Sfântul Antim Ivireanul” – Preot Ioan Ioniță Viorel, Parohia „Sfântul Grigorie Teologul” din Valladolid – Preot Mircea Vesea, Parohia „Sfinții Doctori fără de arginți Cosma și Damian” – Protoiereu Radu Sorin Ursu, ne informează acesta din urmă.

În 11 martie 2010 s-au desfășurat la Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Burgos, lucrările ședinței Protopopiatului Misionar de Nord Vitoria Gasteiz.

Lucrările au fost prezidate de Preasfințitul Episcop Timotei al Episcopiei Spaniei și Portugaliei.

Anul 2010 fiind dedicat Crezului și Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române, tema conferinței susținută de preotul Ioan Ioniță de la Soria a fost „Istoria Crezului”. După expunerea lucrării au avut loc dezbateri pe marginea acesteia. Preasfințitul Episcop Timotei a subliniat importanța și necesitatea apariției unei mărturisiri de credință (a Simbolului Niceo – Constantinopolitan) „într-o vreme când apăruseră diverse mărturisiri de credință”. În zilele noastre Crezul este esențial întrucât „fără o dreaptă mărturisire nu poate exista o dreaptă trăire”. „Ca să fim duhovnicești trebuie să ne adăpăm din Izvorul Hristos”. Aceasta presupune o cunoaștere profundă a Sfintei Scripturi de către credincioși și preoți. Preasfințitul Timotei i-a îndemnat pe preoți să studieze permanent si să adâncească citirea Sfintei Scripturi și a Sfinților Părinți. De asemenea, le-a recomandat preoților să facă cateheze prebaptismale, să spovedească părinții si nașii care vin să încreștineze copiii. Preoții au fost îndrumați să facă și în cursul anului predici tematice legate de explicarea Crezului (acest Izvor de Teologie), să slujească cu dragoste, în Duhul Evangheliei.

În partea a doua a ședinței Preasfințitul Timotei a răspuns la întrebările preoților cu privire la diverse teme duhovnicești (Sfânta Liturghie, Sfânta Spovedanie, celelalte Sfinte Taine și Ierurgii) și teme administrative. O atenție deosebită s-a acordat pregătirii pentru slujirea Slujbei Învierii și a Sfintei Liturghii. Apoi s-a interesat de greutățile pe care le întâmpină fiecare parohie, căutând cu dragostea care îl caracterizează să-i ajute pe preoți și pe credincioși.

La această întâlnire au fost invitate și doamnele preotese pentru că au o misiune mare alături de preoți în catehizarea copiilor și în actele caritative pe care Biserica le întreprinde. Dacă vom avea grija acum de catehizarea copiilor ne vom bucura în viitor de „creștini trăitori”.

Chiar daca lucrările au durat până seara târziu, am plecat mai înduhovniciți și mai pregătiți pentru marea slujire la care am fost chemați. Am primit fiecare binecuvântare de la Preasfințitul nostru Episcop Timotei și am plecat cu gândul să fim călăuze mai bune pentru cei ce ne-au fost încredințați.

Comentarii Facebook


Știri recente