Şedinţa preoţilor în Protopopiatul Gherla

Preoţii din cuprinsul Protopopiatului Ortodox Gherla s-au reunit luni, 9 februarie, în şedinţă lunară, în Biserica „Vovidenia“ a Parohiei Gherla I. Întâlnirea a debutat cu slujba Acatistului şi a continuat cu o slujbă de pomenire a părintelui Teofil Herineanu, fost protopop al Dejului, precum şi a preoţilor din Protopopiatul Gherla, trecuţi de curând la cele veşnice, informează “Ziarul Lumina”.

Alături de părintele Teofil Herineanu, fost protopop al Dejului, a fost pomenit în rugăciune şi vrednicul de pomenire părintele GavriilZob, fost preot al Parohiei „Sfântul Nicolae“ din Gherla. Chipul acestui slujitor a fost scos la lumină de succesorul său la cârma Parohiei Gherla II, părintele Aurel Mureşan, care a prezentat viaţa plină de realizări duhovniceşti a părintelui Gavriil Zob.

„În Protopopiatul Gherla, astfel de evocări vor continua şi la şedinţele viitoare, când vom scoate la lumină şi alte chipuri de slujitori vrednici ai Bisericii noastre, pe care să-i avem ca modele vii de slujire a lui Dumnezeu şi a oamenilor“, a afirmat protopopul de Gherla, Paul Isip.

Părintele Gavriil Zob, vrednic slujitor

Părintele Gavriil Zob s-a născut la 2 iunie 1915, într-o familie de ţărani, Sofronie şi Maria din comuna Măgoaja, judeţul Cluj. Şcoala primară a făcut-o în satul natal, liceul la Dej, iar Facultatea de Teologie la Cernăuţi, fiind licenţiat la 18 mai 1942. În acelaşi an s-a căsătorit cu Draga Brătulescu (născută la 18 aprilie 1916). La 5 octombrie 1942 a fost hirotonit preot de către Episcopul Vasile Stan al Maramureşului, pentru Parohia Nucşoara, judeţul Hunedoara, unde a stat până la 1 aprilie 1946, când a fost transferat la Parohia Ortodoxă Gherla.

La 29 ianuarie, părintele Gavril Zob a fost arestat, sub pretext că vrea să răstoarne ordinea politică din România. La 11 octombrie 1949, Tribunalul Militar l-a condamnat la „zece ani temniţă grea, cinci ani degradare civică şi confiscarea averii pentru crima de uneltire contra ordinii sociale“.

După expirarea pedepsei, a mai primit o condamnare de patru ani, pedeapsă administrativă, făcută la Canal şi în Deltă, la Periprava. S-a reîntors acasă la 1 februarie 1963. După detenţie, începând cu 1 martie 1964 a fost reîncadrat ca preot la Parohia Hăşdate, lângă oraşul Gherla, cu filiile Iclozel şi Silivaş. În Hăşdate a construit şi sfinţit biserica, iar în 1976 s-a reîntors la vechea parohie din Gherla, unde a construit „Biserica din parc“, o adevărată catedrală, încununare a jertfei sale de o viaţă.

Comentarii Facebook


Știri recente