Şedinţă despre activităţile cu tinerii în Maramureş şi Sătmar

Prima întâlnire din acest an a responsabililor de catehizare din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului a avut loc marţi, 3 martie, la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime“ din Baia Mare, în sala „Sfântul Iosif Mărturisitorul“, sub îndrumarea Preasfinţitului Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, informează „Ziarul Lumina”.

La această întâlnire au fost prezenţi pr. Milan Bălan, consilier al sectorului Teologic-Educaţional din cadrul Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, părinţii inspectori de religie, protopopii şi coordonatorii activităţilor de catehizare şi preşedinţii de asociaţii şi organizaţii de tineri ortodocşi.

Pr. Florin Hoban, inspector de religie al judeţului Maramureş şi pr. Marcian Vasile Onea, inspector de religie al judeţului Satu Mare au evidenţiat faptul că ora de religie este considerată o necesitate în educaţia şi dezvoltarea copiilor creştinilor din cele două judeţe ale eparhiei, iar procedura depunerii unei cereri în acest sens nu a ridicat nici o problemă majoră pentru învăţământul religios, chiar dacă sistemul informatic a fost suprasolicitat în această perioadă.

Tema principală a întâlnirii a constituit-o proiectul „Hristos Împărtăşit Copiilor“ din anul 2015, în cadrul căruia se desfăşoară concursul naţional de miniproiecte duhovniceşti cu finalitate social-filantropică denumit „Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu“, organizat de Patriarhia Română.

Prezentarea activităţilor din anul 2014 a evidenţiat eficienta colaborare dintre cadrele didactice şi preoţii din proiectul „Hristos Împărtăşit Copiilor“, care s-au implicat în concursul „Sfânta Euharistie – lumina vieţii creştine“.

Taberele şi activităţile de vară cu tinerii constituie un alt aspect important pentru programele catehetice desfăşurate în colaborare cu profesorii de religie sau alte cadre didactice şi care a fost discutat la această întâlnire, în Episcopia Maramureşului şi Sătmarului fiind organizate, în anul 2014, 18 activităţi de acest gen, în care au fost implicaţi peste 800 de tineri.

Responsabilităţile diaconilor din parohiile urbane au fost evidenţiate de PS Iustin Sigheteanul şi direcţionate spre activităţile catehetice, întrucât diaconii împreună cu parohii au misiunea de a dezvolta şi dinamiza activităţile cu tinerii.

Programele destinate tinerilor cercetaşi sunt în atenţia Sectorului Teologic-Educaţional şi vor fi dezvoltate şi în Eparhie în viitorul apropiat.

De asemenea, s-a propus actualizarea datelor pentru asociaţiile şi organizaţiile de tineri, dar şi realizarea unui web-site dedicat Sectorului Teologic Educaţional şi Biroului de catehizare din Eparhia Maramureşului şi Sătmarului, prin care să se evidenţieze activităţile catehetice specifice tinerilor.

În cadrul întâlnirii a avut loc lansarea în judeţul Maramureş a campaniei „Donează sânge! Salvează o viaţă!“, desfăşurată de Episcopia Maramureşului şi Sătmarului în parteneriat cu Centrul de Transfuzie Sanguină Maramureş.

În finalul întâlnirii, fiecare dintre cei prezenţi au primit Documentul proclamării Sfântului Întâiului Mucenic şi Arhidiacon Ştefan ca Ocrotitor al Tinerilor din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, precum şi icoana Sfântului Arhidiacon Ştefan.

Comentarii Facebook


Știri recente

Pr. Ionuț Tutea: A fi alături de vârstnici nu este doar o obligație, ci un mod de a ne desăvârși existența în comunitate

Părintele Ionuț Tutea, consilier eparhial la Sectorul Social-Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a fost sâmbătă invitatul online al Asociației Femeilor Ortodoxe din Mitropolia celor două Americi (AROLA). Coordonatorul activității filantropice din eparhia Bucureștilor a…