Ședința clericilor din Protopopiatul Avrig

La sediului Protoieriei din oraşul Avrig, judeţul Sibiu, a avut loc astăzi, 17 februarie, şedinţa administrativă lunară a preoţilor din parohiile arondate acestei unităţi administrative din Arhiepiscopia Sibiului. Şedinţa a fost una festivă, deoarece preoţii din Avrig l-au avut ca invitat pe pr. acad. prof. dr. Mircea Păcurariu, după cum informează mitropolia-ardealului.ro.

Pe lângă părintele academician Mircea Păcurariu, la întâlnirea preoţilor din Protopopiatul Avrig au mai participat consilierul cultural de la Arhiepiscopia Sibiului, pr. Savu Popa, directorul Editurii “Andreiana” şi al Tipografiei “Şaguniana” de la centrul eparhial, Emanuel Tăvală, directorul Liceului “Gheorghe Lazăr” din oraş, prof. Marius Novac, directorul şcolii generale din oraş, prof. Victor Napeu, precum şi cadre didactice. În debutul întâlnirii, protopopul de Avrig, Vasile Gafton, i-a prezentat preoţilor pe oaspeţii întâlnirii şi a prezentat ordinea de zi a şedinţei, mulţumind părintelui Mircea Păcurariu pentru efortul făcut de a veni în mijlocul preoţilor din protopopiat.

În prima parte a întâlnirii, părintele Mircea Păcurariu a ţinut o prelegere despre aniversarea celor 90 de ani de la înfiinţarea Patriarhiei Române. Părintele academician a expus contextul istoric şi religios din preajma anului 1925, precum şi eforturile ierarhilor şi a preoţilor din acea vreme de a realiza unitatea bisericească şi naţională a românilor din provinciile istorice.

Ca semn de recunoştinţă şi de mulţumire pentru vizita făcută la Protopopiatul Avrig, dar mai ales pentru contribuţia sa la formarea generaţiilor de preoţi şi de dascăli, părintele Mircea Păcurariu a primit o distincţie de onoare din partea Centrului Cultural-Misionar “Gheorghe Lazăr”din Avrig.

Partea a doua a şedinţei a fost dedicată discuţiilor pe marginea noului statut al orei de Religie şi a deciziei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca toate parohiile de a forma să încheie parteneriate cu şcolile şi liceele aflate pe raza unităţii bisericeşti respective. Preoţii au primit un formular tipizat pe care îl vor completa împreună cu reprezentanţii unităţilor de învăţământ, astfel încât colaborarea între Şcoală şi Biserică să fie din ce în ce mai rodnică.

Părintele consilier Savu Popa a vorbit preoţilor despre importanţa acestui demers de a susţine ora de Religie în şcolile din ţară şi despre posibilitatea de a înfiina filiale locale în cadrul Asociaţiei Naţionale “Părinţi pentru Ora de Religie”.

În ultima parte a şedinţei au fost discutate detaliile privitoare la realizarea monografiilor parohiale, ce vor fi publicate într-un volum editat la Patriarhia Română. De asemenea, ediţia reeditată a Dicţionarului Teologilor Români, elaborată de părintele Mircea Păcurariu şi apărută recent la Editura “Andreiana” a fost prezentată de directorul Emanuel Tăvală.

Nu în ultimul rând, au avut loc şi discuţii referitoare la contribuţia parohiilor din Protopopiatul Avrig la colecta naţională pentru susţinerea lucrărilor de zidire a Catedralei Mântuirii Neamului.

Comentarii Facebook


Știri recente