Ședință administrativă la Protoieria Ilfov – Nord

La paraclisul bisericii noi ”Naşterea Maicii Domnului” – Parohia Otopeni a avut loc joi, 19 februarie 2015, ședința administrativă a Protopopiatului Ilfov-Nord din Arhiepiscopia Bucureștilor.

Şedinţa a fost prezidată de părinte Arhimandrit Veniamin Goreanu, consilier administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor, alături de Pr. Florin Busuioc, inspector administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor şi Pr. Cristian Burcea, Protopop al Protopopiatului Ilfov Nord. Invitat a fost d-l. profesor Vasile Bogus, inspector de religie al Inspectoratul Școlar Județean Ilfov.

În cadrul şedinţei s-a discutat despre importanța predării religiei în școală, despre colaborarea preoților cu profesorii de religie și cu conducătorii unităților școlare pentru înscrierea cât mai facilă a elevilor de către părinți la ora de religie.

Domnul inspector școlar a subliniat faptul că părinții care optează pentru participarea copiilor la ora de religie trebuie să depună la unitățile de învățământ o cerere până la data de 6 martie. Ministerul Învățământului a transmis în acest sens inspectoratelor un model de formular ce trebuie completat de către părinți.

Au luat cuvântul câțiva preoți care au experiența predării religiei în școală, subliniind necesitatea acesteia și arătând importanța tactului pedagogic al profesorului de religie, preot sau nu, pentru a face ora de religie mai dorită şi mai atractivă atât de elevi cât și de părinți.

Preacuviosul părinte consilier a accentuat importanta colaborării preoților cu unitățile de învățământ și în special cu profesorii de religie; de asemenea a fost apreciată implicarea unor preoți din protoierie și în alte activități culturale, precum și implicarea corului ”Macarie Protopsaltul” al Protoieriei Ilfov – Nord în viaţa culturală a judeţului Ilfov.

Tot pe această linie și părintele protopop a amintit că un proiect cultural-bisericesc îl reprezintă și redactarea albumului ”Chipuri de lumină” despre preoții vrednici din Arhiepiscopia Bucureștilor adormiți în Domnul. Preoții care au avut în parohiile pe care le păstoresc astfel de modele vor evoca în scris biografia acestora, pe care o vor înainta Centrului Eparhial.

S-au mai discutat și alte probleme administrative, precum colaborarea eficientă cu Protopopiatul, rolul cântărețului bisericesc în cultul divin public, atenția care trebuie acordată îngrijirii sfântului locaș și cimitirelor parohiale.

În încheiere, preacuviosul părinte arhimandrit Veniamin a subliniat importanța intensificării activității misionare a preotului mai ales în această perioadă deosebită care se apropie – Postul Mare, importanță accentuată și de faptul că ne aflăm în anul omagial al misiunii parohiei. Perioada Postului Mare este caracterizată prin frumusețea slujbelor bisericești, precum Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, Pavecernița Mare ș.a., slujbe cu o mare încărcătură duhovnicească și pedagogică, pe care preoții sunt îndemnați să le săvârșească, spre folosul credincioșilor, al lor însuși și al Bisericii în general.

Comentarii Facebook


Știri recente