Secretarul de Stat pentru culte: Fiecare biserică ridicată pentru românii din afara granițelor este un simbol al legăturii lor cu patria și țara în care trăiesc

Prima Liturghie în noua Catedrală Episcopală din Madrid a fost oficiată în 19 noiembrie 2017 de un sobor de ierarhi. La eveniment au participat reprezentanţi ai autorităţilor de stat române şi spaniole, precum şi numeroşi clerici şi credincioşi. Cu acest prilej, Domnul Victor Opaschi, Secretarul de Stat pentru Culte, a rostit următorul cuvânt:


Înaltpreasfințiile și Preasfințiile Voastre,

Distinși reprezentanți ai autorităților publice,

Onorat public,

Mă bucur să mă aflu astăzi aici, alături de dumneavoastră, cu prilejul celebrării primei Liturghii arhierești în noua Catedrală a românilor din Madrid. Trebuie să vă spun că mă simt emoționat să văd că această importantă lucrare a înaintat atât de mult și se apropie de sfârșit.

Cunosc, pentru că le-am urmărit îndeaproape, eforturile îndelungate ale Preasfințitului Părinte Timotei și ale preoților de aici și din întreaga Episcopie a Spaniei și Portugaliei de a porni și de a duce la bun sfârșit într-un timp cât mai scurt această lucrare foarte importantă pentru românii din Spania.

Sunt aici reprezentanți ai Statului român care s-au implicat și se implică, fiecare cu mijloacele specifice instituțiilor pe care le reprezintă, în consolidarea și promovarea identității românilor din afara granițelor. Cu îngăduința dumneavoastră, mă voi mărgini să vorbesc acum doar despre activitatea instituției pe care o conduc.

În calitate de secretar de stat pentru Culte, am făcut din sprijinirea libertății religioase a românilor din afara granițelor o prioritate a mandatului meu.

Ori de câte ori a fost posibil, Guvernul României, prin Secretariatul de Stat pentru Culte, a oferit un sprijin financiar substanțial pentru construirea Catedralei ortodoxe din Madrid, precum și pentru alte proiecte menite să asigure păstrarea și cultivarea identității naționale și spirituale a românilor de peste hotare (în Serbia, Ungaria, Republica Moldova, Germania, Franța, Peninsula Scandinavă, în Israel și nu în ultimul rând în Spania – la Madrid, Barcelona, Llerida, Saragoza, Aranjuez, Elce, Burgos…).

Nu vă spun acest lucru ca să mă laud sau să laud activitatea instituției pe care o conduc: am convingerea că România, că Guvernul României are o responsabilitate foarte mare în păstrarea și promovarea identității naționale, culturale și spirituale a românilor din afara granițelor. În acest sens, consider că Secretariatul de Stat pentru Culte și-a făcut și își face doar datoria de a veni în întâmpinarea nevoilor cultural-spirituale ale românilor.

Instituția pe care o conduc are șansa de a lucra direct, în îndeplinirea acestei îndatoriri, cu Bisericile, cu toate cultele religioase din România, care sunt cele mai mari organizații ale societății civile care lucrează în parteneriat cu statul pentru edificarea binelui comun, pentru construirea de solidarități sociale, pentru consolidarea coeziunii sociale.

Cultele religioase sunt principalele și în multe cazuri singurele organizații românești prezente peste tot unde se găsesc români. Biserica Ortodoxă Română este prezentă astăzi în afara granițelor cu o organizare foarte complexă, având mitropolii, episcopii și o rețea de multe sute de parohii în Europa și în întreaga lume.

Aș vrea să profit de această ocazie pentru a sublinia buna cooperare pe care noi, Secretariatul de Stat pentru Culte o avem cu Patriarhia Română, precum și cu Episcopia Ortodoxă a Spaniei și Portugaliei pentru sprijinirea construirii acestei frumoase Catedrale.

Trebuie să amintesc aici faptul că Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a așezat construirea Catedralei din Madrid în prima linie a proiectelor prioritare ale Bisericii Ortodoxe, promovând acest proiect ca pe o nevoie urgentă a românilor din afara granițelor.

Tocmai această fericită întâlnire între prioritățile Secretariatului de Stat pentru Culte și cele ale Bisericii Ortodoxe Române au făcut posibilă sprijinirea proiectului Catedralei pe parcursul întregii perioade, colaborare care sper că va permite, cât de curând, finalizarea proiectului.

Am convingerea că acest tip de parteneriat între stat și Biserică este cu atât mai benefic cu cât capacitatea Bisericii de a fi direct prezentă în toate comunitățile de peste hotare o depășește, trebuie să o recunoaștem, pe cea a statului. În schimb, statul poate și are datoria de a sprijini Bisericile pentru ca acestea să își poată asuma și împlini responsabilitatea de centre cultural-spirituale în jurul cărora se agregă comunitățile.

Fiecare biserică ridicată pentru românii din afara granițelor este un simbol al legăturii lor cu patria și totodată cu țara în care trăiesc. Exprimă dorința românilor și a Bisericii lor de a-și păstra identitatea, de a-și trăi credința, de a vorbi și de a auzi vorbindu-se limba română, de a-i sluji lui Dumnezeu și semenilor în graiul primit de la părinții și bunicii lor.

Mă bucur foarte mult că sunt prezenți aici și distinși reprezentanți ai autorităților spaniole, deoarece construirea unei noi biserici, și cu atât mai mult a unei catedrale este un semn al angajamentului românilor de a lucra nu doar pentru binele lor și al familiilor lor, ci și pentru binele comun al societății în care trăiesc astăzi.

Dacă îmi îngăduiți o metaforă, aș zice că orice biserică construită pentru românii din afara granițelor este ca o rădăcină a identității noastre românești răsădită în țara de adopție, rădăcină care, odată „prinsă”, va înflori și aduce roade, spre bucuria tuturor. Cu atât mai mult putem afirma acest lucru despre construirea catedralei „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” din Madrid.

O comunitate atât de mare, de aproape un milion de români, cum este cea din Spania, are nevoie de un centru cultural-spiritual românesc puternic, de un simbol puternic, care să îi unească în jurul său pe toți românii de aici. Sper sincer că această frumoasă Catedrală va deveni un astfel de simbol.

De aceea, aș dori încă o dată să vă felicit, Preasfințite Părinte Timotei, precum și pe preoții și credincioșii Episcopiei Spaniei și Portugaliei și pe toți cei care au făcut posibilă înălțarea acestei frumoase catedrale pentru inițiativă, pentru perseverență, pentru inspirația de a ridica aici un lăcaș de cult autentic românesc, a cărui arhitectură îmbină eleganța sobră a vechii Catedrale a Bucureștilor cu liniile zvelte ale bisericii mănăstirii Curtea de Argeș, repere de prim rang ale culturii și spiritualității românești ortodoxe.

Vă doresc să izbutiți să duceți cât mai curând la bun sfârșit construcția catedralei, și sperăm să vă putem fi în continuare alături în finalizarea acestui proiect atât de necesar pentru românii de aici.

Este, cred, o mare șansă să putem avea un astfel de reper românesc în inima Regatului Spaniei, în Madrid, un oraș cu o extraordinară istorie, cultură și spiritualitate.

Am totodată convingerea că această Catedrală românească se va adăuga patrimoniului și vieții cultural-spirituale atât de bogate ale Madridului, ca un simbol al prezenței românilor pe aceste meleaguri și totodată al participării lor depline la dezvoltarea societății spaniole și a proiectului comun european.

Comentarii Facebook


Știri recente