Seară duhovnicească la Moinești

Serile duhovnicești ‘Trepte spre Înviere’, organizate în perioada Postului Mare de Protoieria Moinești, Primăria municipiului și Liceul Teoretic ‘Spiru Haret’, au debutat duminică, 18 martie. Conferința cu titlul ‘În Iisus Hristos suferința nu dezumanizează, ci transfigurează’ a fost susținută de Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, în Sala mare a Primăriei Moinești, informează „Ziarul Lumina”.

Întâlnirea a fost deschisă de părintele Costel Mareș, protoiereul Protopopiatului Moinești, care a mulțumit Preasfințitului Părinte Ioachim Băcăuanul pentru bucuria pe care a făcut-o credincioșilor moineșteni prin venirea în mijlocul lor cu un cuvânt de întărire duhovnicească. Preasfințitul Părinte Ioachim a vorbit credincioșilor moineșteni despre sensul creștin al suferinței, care nu desfigurează pe omul care își pune nădejdea în Hristos, ci îl transfigurează, îl modelează după chipul lui Hristos, Care a luat asupra Sa toate suferințele oamenilor și le-a răstignit pe cruce.

‘Atunci când spunem suferință, ne vin în minte acei oameni uscați de durere sau desfigurați de răni incurabile. Cu toate acestea, a suferi nu înseamnă a suporta o durere oarecare doar din punct de vedere fizic, ci a suferi înseamnă a împlini o virtute extraordinară, care redă conștiința transfigurării ființei și nu a desfigurării ei’, a spus Preasfinția Sa.

Ierarhul a arătat, de asemenea, că având conștiința prezenței lui Dumnezeu în noi, aceasta ne amplifică răbdarea, care aduce nădejdea mântuirii. Dacă totuși suferim puțin fără șovăire, Dumnezeu ne face apoi capabili să suportăm mai mult. Adică, viața cheamă viața, curajul cheamă curajul, răbdarea cheamă răbdare, voința cheamă voință, iar prin acestea se descoperă în noi miracolul smereniei.

‘Depășind suferința, devenim capabili a suporta viața întru smerenie. Aceasta înseamnă că lucrurile din exterior pătrund în interiorul nostru, având acea stare de metanoia, adică acea răsucire din interior spre înălțime. Acest lucru îl putem gândi și în alt mod. Viața este o imensă metanoia pentru cel ce trăiește practicând virtuțile. În multe pasaje din Evanghelie, Hristos ne-a arătat că El Însuși ne poartă pe noi împreună cu suferințele noastre, dar să nu ne închipuim prin aceasta că viața în sine este o suferință. Nu! Deși, în definitiv, viața așa cum este trăită de oameni pare plină de suferință, într-adevăr, la prima vedere, suntem pe pământ pentru a suferi. ‘Paharul pe care Eu îl beau îl veți bea și voi’, le-a spus ucenicilor Săi, dar, prin Hristos, acest lucru nu înseamnă că suntem făcuți pentru a suferi, ci pentru a purta suferința. Suntem pe pământ pentru a purta viața în noi și vom purta viața în noi în așa manieră încât ea să devină o bunăvestire, o evanghelie pentru toți din vremea aceasta’, a spus PS Ioachim.

Suferința, mai ușor de suportat pentru creștinul hristofor

Preasfinția Sa a vorbit credincioșilor și despre suferința în sens negativ sau suferința ca insuportabil, arătând că aceasta poate fi de trei tipuri: suferința fizică, suferința dragostei și suferința existențială. Suferința este mai ușor de suportat pentru creștinul care are conștiința că este hristofor sau purtător de Hristos. Creștinul, atunci când se abate peste el o suferință sau o durere, încearcă să introducă acea durere în interiorul lui, unde știe că este Hristos, Care a suferit la rândul Lui. În felul acesta, suferința transfigurează ființa, în loc să o desfigureze.

La finalul prelegerii, Preasfințitul Ioachim i-a încurajat pe credincioșii care se confruntă în viața lor cu suferința: ‘Indiferent ce este suferința, viața are sens plenar și ea va descoperi alte sensuri pentru care merită să suportăm toate durerile. Este rațiunea pentru care Hristos a venit în mijlocul istoriei și prin El putem să reîncepem viața. În momentul când începem să viem, trebuie să știm că avem destulă putere în noi, pentru că nu mai suntem noi cei care trăim, ci Hristos trăiește în noi.’

Cea de-a doua parte a întâlnirii a fost rezervată întrebărilor pe care credincioșii le-au putut adresa Preasfințitului Ioachim. Această a doua sesiune a fost precedată de un concert oferit de Corul ‘Theotokos’ al Protopopiatului Moinești și de Corul ‘Resurectio’ al Liceului ‘Spiru Haret’ din municipiu. Sub bagheta dirijorală a părintelui Ștefan Pârjol și a prof. Gabriela Biea, cele două coruri au oferit credincioșilor un buchet de cântări specifice Postului Mare și perioadei pascale.

Lansarea cărții ‘Trepte spre Înviere’

În cadrul conferinței a fost avut loc și lansarea cărții ‘Trepte spre Înviere’, realizată sub coordonarea părintelui protopop Costel Mareș. Volumul reunește cele trei conferințe susținute în Postul Mare al anului trecut. ‘Coordonatorul serilor duhovnicești din municipiul petroliștilor, părintele protopop Costel Mareș, a avut frumoasa idee de a aduna într-un volum lucrările susținute în sala de ședințe a Primăriei Moinești. Volumul recompune etapele unui dialog duhovnicesc deschis, ce a avut un ecou transfigurator în mințile și inimile ascultătorilor prezenți, amplificându-se și transformându-se în iubire, milostenie, fapte bune și dăruire. Ideea de a transpune aceste dialoguri într-o carte pare a fi extraordinar de bună, pentru faptul că ar putea continua lucrarea unor cuvinte ziditoare în inimile cititorilor, de data aceasta’, spune PS Ioachim Băcăuanul, în prefața cărții.

Fondurile obținute din difuzarea cărții vor fi folosite la continuarea lucrărilor de construcție a viitorului Centru administrativ și social-filantropic al Protopopiatului Moinești.

Comentarii Facebook


Știri recente