Seară duhovnicească la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti

La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti, a avut loc miercuri, 4 martie, conferinţa „Războiul patimilor“ susţinută de biofizicianul Virgiliu Gheorghe, cunoscut publicului român prin lucrările despre impactul televiziunii asupra minţii umane, informează Ziarul Lumina. Conferinţa a abordat o temă asemănătoare, şi anume puterea fantasmelor alimentate de imaginile erotice în schimbarea comportamentului uman.

Conferinţa, moderată de pr. lect. dr. Gheorghe Holbea, prodecan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Capitală, care a fost şi organizatorul evenimentului, face parte din seria de evenimente „Serile duhovniceşti“ care se vor desfăşura pe parcursul Postului Mare la facultatea bucureşteană. Folosindu-se de studii moderne şi de învăţătura ascetică a Bisericii, Virgiliu Gheorghe a vorbit timp de peste patru ore tinerilor despre fiziologia şi neuropsihologia războiului desfrânării. „Fiziologia şi neuropsihologia războiului desfrânării este o temă foarte vastă, care presupune o dezbatere pe marginea tehnicilor magice prin care în trecut se încerca înşelarea indivizilor sau a maselor, a teoriilor magicienilor Evului Mediu şi ale Renaşterii, a tehnicilor moderne de manipulare prin imagine, prin puterea fantasmei şi ajungând, bineînţeles, la Sfinţii Părinţi din Filocalie, în special la scrierile Sfântului Grigorie Sinaitul, asupra cărora am stăruit îndeosebi, pentru că Filocalia este un dintre cărţile de mare actualitate. Imaginea este cea care copleşeşte simţul văzului, simţul intern al fanteziei, al imaginaţiei şi tinerii din primii ani de viaţă ajung să fie stăpâniţi de aceste fantasme, în principal de fantasmele erotice“, a spus Virgiliu Gheorghe.

În cadrul conferinţei, a explicat faptul că imaginile cu care ne hrănim zilnic de la televizor sau de pe internet au un potenţial distrugător pentru că aduc în mintea omului înţelesuri pătimaşe ale lucrurilor. „Fantasma nu este o imagine simplă, ci o imagine încărcată de o dorinţă care îl mişcă pe individ în direcţia pe care o intenţionează. Din punctul de vedere al învăţăturii ascetice a Bisericii, aici este vorba de un înţeles pătimaş. Mintea este legată prin fantasme de obiectul dorinţei şi astfel vedem în zilele noastre o mulţime de oameni conduşi prin puterea fantasmelor. S-ar putea spune că, fără îndoială, cultura imaginii a creat acest risc“, a explicat Virgiliu Gheorghe.

Comentarii Facebook


Știri recente