Seară de muzică veche la Parohia Brâncuși, cu Grupul „Melos Paisian” (video)

Biserica „Sfântul Ioan Rusul” a Parohiei Brâncuşi din Sectorul 6 a fost joi seara gazda Festivalului de muzică veche București. A cântat Grupul „Melos Paisian”, iar Monahul Filotheu Bălan de la Mănăstirea Petru Vodă a susţinut o prelegere.

Evenimentul, cuprins în festivalul amintit, a fost intitulat „Barocul în tradiția muzicală bizantină. Inovație și înfrumusețare”.

”Muzica, suport dumnezeiesc pentru rugăciune

Manifestarea culturală a fost deschisă de Părintele Costel Burlacu, Parohul bisericii şi Protopop la Protoieria Sector 6 Capitală.

„Biserica noastră, încă din începuturi, a dorit să întărească această legătură dintre credinţă şi cultură. În această biserică sunt elemente culturale aflate în grija Bisericii şi suntem onoraţi că la cea de-a 17-a ediţie a Festivalul de muzică veche București suntem gazda acestui frumos eveniment”, a spus Părintele Costel Burlacu. 

Delegatul Patriarhul Daniel la eveniment a fost Părintele Ştefan Zară, consilier eparhial la Sectorul cultural şi comunicaţii media al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

„Este o onoare şi o mare bucurie să fiu în seara aceasta aici ca delegat al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, să transmit binecuvântarea Preafericirii Sale şi totodată gândul de preţuire al Patriarhului României pentru corul din seara aceasta, dar şi gândul de preţuire pentru comunitatea aceasta”.

„Dacă încerc să văd ceea ce vom comemora anul viitor, cu siguranţă că dumneavoastră sunteţi veriga de legătură între anul comemorativ care este pe sfârşite şi anul 2023”, care va fi Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice și Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți) în Patriarhia Română.

„Muzica este în primul rând un suport dumnezeiesc, îngeresc, pentru rugăciune. Muzica bisericească este o poartă către Împărăţia lui Dumnezeu”, a subliniat delegatul Patriarhului României.

Prelegere Filotheu Bălan

Monahul Filotheu Bălan de la Petru Vodă a avut o expunere în care a menţionat că „Barocul a început în Bizanţ”.

El a precizat că direcţia muzicală a Grupului psaltic „Melos Paisian” este de a sublinia caracteristicile şcolii paisiene.

„Mănăstirea Petru Vodă a fost întemeiată de un monah paisian, Cuviosul Părinte Arhimandrit Iustin Pârvu, ucenicul compozitorului paisian Irinarh Vântu, şi-a propus încă de acum 20 de ani să sprijine redescoperirea curentului muzical paisian, lucru care îl face sistematic prin publicarea marilor colecţii paisiene: Triodul, Penticostarul, etc., iar în lucru având colecţiile paisiene: Calofoniconul, Liturghierul şi Irmologhionul, cercetate, editate şi comentate de mine smeritul şi interpretate de o mulţime de psalţi români, mulţi dintre ei fiind sprijiniţi financiar şi academic de noi”.

„De-a lungul ultimelor decenii, activitatea muzicală şi patristică ce ne-a preocupat s-a desfăşurat sub egida Academiei paisiene care a pregătit pentru anul acesta mai multe proiecte”.

„Unul dintre ele a fost scoaterea la lumină a repertoriului paisian inedit din care veţi asculta câteva partituri, pe care le-am descoperit în ultimii ani, interpretate de Grupul psaltic Melos Paisian, a cărui direcţie muzicală încearcă să sublinieze caracteristicile şcolii paisiene”, a spus Monahul Filotheu Bălan.

A urmat concertul de muzică psaltică susţinut de Grupul „Melos Paisian”. Psalţii au interpretat compoziţii semnate de Balasie Preotul, Ioan Cucuzel, Theofan Karykis, Hrysaf cel Nou sau Arsenie cel Mic. Concertul este disponibil în format VIDEO.

Grupul psaltic „Melos Paisian”

Grupul psaltic „Melos Paisian” s-a format anul trecut, la inițiativa psalților Dorin Ionescu și Pr. Ionuț Merticariu, urmând îndemnului duhovnicului Justin Pârvu de a edita și interpreta comorile psaltice românești din secolele XVIII-XIX, un vast repertoriu din perioada Sf. Paisie de la Neamț, dascălul reînnoirii isihasmului românesc, dar și din perioada care a urmat lui.

Membrii grupului sunt studenți sau absolvenți ai Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloae”, ai Conservatorului „George Enescu”, dar și ai altor facultăți din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” și au o experiență acumulată de peste 15 ani la strană și în coruri consacrate. Pe lângă clerici, între membrii grupului se numără artiști, angajați ai instituțiilor de cultură ieșene, angajați în domeniul IT sau în alte domenii.

Festivalul de muzică veche Bucureşti

Festivalul de muzică veche București, ajuns la a XVII-a ediție, are anul acesta tema „Orient și Occident” și se desfășoară între 11 și 27 noiembrie. Manifestarea reunește artiști din Spania, Germania, Franța, Armenia, India, Italia și România, în 11 evenimente și concerte desfășurate în Capitală.

Periplul muzical va reuni diferite stiluri și expresii ale unor comunități, de la muzică barocă, renascentistă la cea bizantină, de la muzica evreilor sefarzi, armenească la cea veche românească și indiană, acoperind un spațiu temporal ce pornește de la primele veacuri ale mileniului trecut și ajunge până la începutul secolului al XIX-lea. Printre invitații festivalului se numără și grupul „Trei parale” din București.

Mai multe imagini în Galeria Foto.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Urmăreşte-ne pe Twitter:@agentiabasilica

Comentarii Facebook


Știri recente