Se împlinesc 80 ani de la proclamarea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe din Albania

Biserica Ortodoxă Albaneză împlinește astăzi, 12 aprilie 2017, optzeci ani de la recunoașterea autocefaliei.

Biserica Albaniei a trecut prin momente grele de-a lungul istoriei, fiind situată la granița dintre Răsărit și Apus. Apoi a fost oprimată de Imperiul Otoman și aproape a fost răpusă de conducerea comunistă care a declarat Albania drept primul stat ateist din lume.

Biserica Ortodoxă Autocefală a Albaniei este compusă din Arhiepiscopia de Tirana-Durrës și eparhiile din Berat, Gjirokastra, Korça, Apollonia și Kruja.

Creștinismul s-a răspândit din primele secole pe actualul teritoriu al Albaniei. Conform tradiției bisericești Sfântul Apostol Pavel a propovăduit până în Iliria și a înscăunat pe Episcopul Asteios (sau Asterios) în Durrës. Sfântul Asteios a primit martiriul în timpul împăratului Traian, în jurul anului 100.

Aflate la granița dintre Biserica Răsăriteană și cea Apuseană, teritoriile albaneze au fost împărțite între cele două, partea de nord fiind mai mult influențată de latini. În timpul crizei iconoclaste, în anul 731, împăratul Leon al III-lea a subordonat canonic Mitropolia din Durrës Patriarhiei din Constantinopol.

În urma Schismei din 1054, unitatea teritorial-canonică a Mitropoliei din Durrës s-a păstrat. În secolul al XII-lea, separarea a avut loc prin instalarea de ierarhii bisericești paralele în același teritoriul canonic.

După cucerirea Albaniei de Imperiul Otoman în anul 1478, islamul s-a răspândit și musulmanii au ajuns în scurt timp majoritari, creștinii suferind persecuții și prigoniri.

Prima declarare a autocefaliei Bisericii Ortodoxe Albaneze a avut loc în anul 1929, când Arhimandritul Visarion Iuvani a fost înscăunat mitropolit.

Autocefalia Bisericii din Albania a fost recunoscută oficial abia în 12 aprilie 1937 de Patriarhul Ecumenic Veniamin I, când a fost întronizat Arhiepiscopul Hristofor Kisi.

După ce comuniștii au preluat puterea în 1944, iar la conducerea statului albanez a ajuns Enver Hoxha, Biserica Ortodoxă din Albania a devenit din nou o țintă a represiunilor. Bisericile au fost închise de autoritățile comuniste, iar preoții au fost aruncați în închisori.

Arhiepiscopul Damian Kokonesi a fost arestat în 1967, la doar un an după alegerea sa și a murit într-una din închisorile comuniste în noiembrie 1973, la vârsta de 80 de ani.

În data de 22 noiembrie 1967 Albania a fost declarat stat ateist și orice activitate religioasă a fost declarată ilegală. Conform statisticilor au fost distruse peste 1600 biserici și mănăstiri. După prăbușirea regimului comunist din 1990, în Țara Vulturilor mai supraviețuiau doar 15 preoți și trei diaconi, toți bătrâni și neputincioși.

Refacerea Bisericii Ortodoxe din Albania a început o dată cu venirea la conducere a Preafericitului Părinte Anastasie, Arhiepiscopul Tiranei, Durrësului şi al întregii Albanii, în iulie 1991.

Într-un interviu acordat pentru Trinitas TV, Preafericirea Sa a vorbit despre persecuția din această perioadă, care a fost mult mai gravă decât în alte state comuniste.

Această opresiune a fost mult diferită față de cea din România sau din Rusia. Era o tăcere și un întuneric desăvârșit. L-au răstignit a doua oară pe Hristos și au crezut că au distrus credința, a spus conducătorul actual al Bisericii Ortodoxe din Albania.

Arhiepiscopul Anastasie a convocat în august 1991 o Adunare Națională Bisericească la care au participat preoți și laici din toate episcopiile albaneze pentru refacerea instituțională a Bisericii Ortodoxe din Albania.

În iulie 1992 a avut loc ceremonia de înscăunare a noului primat, cu aprobarea Sinodului Patriarhiei Ecumenice din Constantinopol și a clerului albanez.

În noiembrie 1998 Biserica Ortodoxă din Albania a fost vizitată oficial pentru prima oară de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu.

În 1 iunie 2014 a fost sfințită Noua Catedrală ortodoxă națională din Tirana, simbol al renașterii Bisericii Albaniei, la care a participat și Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Arhiepiscopul Anastasie a participat împreună cu delegația Bisericii Ortodoxe din Albania în perioada 18-26 iunie 2016 la lucrările Sfântului și Marelui Sinod din Creta.

Sfințirea noii Catedrale Învierea Domnului din Tirana – Basilica.ro

Noua Catedrala ortodoxă națională din Tirana – Albania a fost sfințită astăzi, 1 iunie 2014, de un sobor de opt Întâistătători de Biserici Ortodoxe din întreaga lume și delegați ai Bisericilor Ortodoxe Surori. „Slujba a fost săvârșită de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, Preafericitul Teofil al 3-lea, Patriarhul Ierusalimului, Preafericitul Irineu, Patriarhul Serbiei, Preafericitul Părinte…

Salvează

Salvează

Comentarii Facebook


Știri recente