Sfințirea noii Catedrale Învierea Domnului din Tirana

Noua Catedrala ortodoxă națională din Tirana – Albania a fost sfințită astăzi, 1 iunie 2014, de un sobor de opt Întâistătători de Biserici Ortodoxe din întreaga lume și delegați ai Bisericilor Ortodoxe Surori.

„Slujba a fost săvârșită de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, Preafericitul Teofil al 3-lea, Patriarhul Ierusalimului, Preafericitul Irineu, Patriarhul Serbiei, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, Preafericitul Părinte Hrisostom al II-lea, Arhiepiscopul Ciprului, Preafericitul Ieronim, Arhiepiscopul Atenei și al întregii Grecii, Preafericitul Sava al Poloniei și gazda evenimentului, Preafericitul Anastasie, Arhiepiscopul Tiranei, Durresului și al întregii Albanii, dimpreună cu patru delegații ale Bisericilor surori”, după cum ne-a transmis Reporterul Radio TRINITAS Aurel Moisiuc, prezent la eveniment.

Soborul a înconjurat Catedrala, în fruntea procesiunii fiind purtate sfintele moaște de martir care au fost așezate ulterior în piciorul sfintei mese. La eveniment au participat și peste 2000 de credincioși albanezi, atât din țară cât și din afara granițelor.

„Aceștia au participat astăzi la slujba de sfințire deoarece Catedrala Învierii Domnului din Tirana va fi un reper al Ortodoxiei și un simbol de recunoștință atât pentru eroii neamului, cât si pentru întreaga diasporă creștină albaneză”, a mai precizat Aurel Moisiuc.

În cuvântul de învățătură rostit Înaltpreasfințitul Anastasie, Arhiepiscopul Tiranei, Durresului și al întregii Albanii a arătat contribuția majoră pe care a avut-o poporul albanez în realizarea Catedralei „Învierea Domnului”, construcția ei începând din anul 2004: „Construcția acestei catedrale reprezintă rodul și osteneala poporului albanez atât din țară cât și din străinătate în slujirea credinței celei drepte. Este o recunoștință arătată înaintașilor precum și o satisfacție a noastră. Ea unește de azi înainte cerul si pământul și realizează o legătura a omului cu Dumnezeu, un efort mare dar și o mulțumire care a fost încununată în această zi prin prezența soborului de întâistătători ai Bisericii Ortodoxe din întreaga lume”.

De asemenea, Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic a adresat un îndemn de a păstra unitatea de neam și de credință: „Petrecem momente de înaltă trăire spirituala aici în Tirana prin sfințirea acestei catedrale, dar trebuie să rămânem uniți în dragoste față de credința pe care am primit-o. Sa fim mărturisitori ai credinței precum Sfinții Apostoli pentru a arătat lumii frumusețea spirituală. Să rămânem aproape de Biserică chiar daca plecăm departe de casa și așa vom fi spiritual aproape de Hristos. Această catedrala este o bijuterie la care trebuie să venim pentru a-i mulțumii lui Hristos și pentru a ne împărtășii cu Hristos Domnul.”

Slujba de sfințire a fost urmată de slujba Sfintei Liturghii.

*** Ansamblul noii Catedrale „Învierea lui Hristos” din Tirana cuprinde următoarele clădiri: catedrala, paraclisul, clopotnița, sediul Sfântului Sinod și centrul cultural. Conceptul arhitectural al catedralei se bazează pe rotondă care simbolizează ideea timpului fără sfârșit. Axa principală reprezintă centrul unei cruci cu înălțimea și lățimea de 49 de metri, ale cărei brațe constituie principala structură de sprijin a bisericii. Cupola bisericii are diametrul interior de 26 m și înălțimea de 23 m, în timp ce structurile de sprijin se susțin pe contraforturi cu stâlpi plasați în semicerc. Crucea cupolei, contraforturile aranjate semicircular care sprijină structura acoperișului și acoperișurile celor trei abside ale Sfântului Altar sunt acoperite cu foi din cupru suflate cu aur. De-a lungul perimetrului cupolei, în zonele dintre ferestre, se află 52 de elemente decorative în relief, în timp ce contraforturile sunt decorate în basorelief cu simbolul hrismon-ului, precum și cu tulpini de grâu care reprezintă sacrificiul și rodnicia. Balconul care se află deasupra pronaosului și cele două galerii laterale sunt construite în trepte pentru ca toți credincioșii să aibă contact vizual cu naosul central, cu amvonul și catapeteasma. Interiorul cupolei este decorat cu mozaic în relief, centrul acesteia fiind dominat de imaginea Pantocratorului, iar cele 12 secțiuni din jurul cupolei sunt o reprezentare decorativă a Raiului. Mozaicul din jurul Pantocratorului este încadrat de 12 raze ce sugerează ideea razelor Luminii Divine.

Comentarii Facebook


Știri recente