Se împlinesc 304 ani de la nașterea Sf. Iacob Putneanul, ctitor al celui mai mare spital public din Moldova

Se împlinesc 304 ani de la nașterea Sfântului Iacob Putneanul, Mitropolit al Moldovei și ctitor al celui mai mare spital public din Nord-Estul țării.

Sfântul Iacob Putneanul s-a născut pe 20 ianuarie 1719 la Rădăuți într-o familie care a dat mulți monahi Bisericii Ortodoxe.

S-a călugărit la vârsta de 12 ani la Mănăstirea Putna și a fost hirotonit ieromonah la 17 ani. La numai 25 de ani a devenit egumen. După un an, a fost ales Episcop de Rădăuți, iar peste alți cinci ani a fost ridicat în treapta de Mitropolit al Moldovei.

În cei 10 ani de mitropolie a desfășurat o bogată activitate culturală, spirituală, filantropică și învățătorească.

Ctitor de spitale

În acea perioadă, oamenii bolnavi erau îngrijiți la casele lor de medic, însă persoanele care nu își permiteau plata unui doctor îndurau suferința sau chiar mureau răpuși de boală.

Sfântul Iacob l‑a determinat pe domnul Constantin Racoviță să facă un spital public, la biserica Sfântul Spiridon din Iași, în 1757. Aici erau doctori și puteau să trateze oamenii bolnavi care nu își permiteau să plătească.

Pentru a întreține spitalul, Sfântul Iacob a transformat biserica Sfântul Spiridon în mănăstire și a îndatorat‑o să se îngrijească de spital. În 1758, când lucrările au fost terminate, Sfântul Iacob a sfințit mănăstirea.

Pe lângă spitalul din Iași, Sfântul Iacob Putneanul s-a îngrijit și de continuarea activității spitalelor înființate de Episcopul Ioanichie de Roman, la Focșani și la Mănăstirea Precista Mare din Roman.

Sfântul Iacob a tipărit 15 cărți, printre care și „Bucvarul”, adică „Abecedarul”, primul astfel de manual în limba română din Moldova. În prefața acestuia, sfântul numea educație „hrană bună copiilor” și spunea că doar aceasta oferă speranță pentru un viitor mai bun.

„De creșterea copiilor atârnă cine ce fel de copil este, aceeași și dacă se face mare, de este învățat dintru copilărie învățătură cinstită și numai întru frica lui Dumnezeu, care este începerea înțelepciunii, se cade a nădăjdui că acela va fi cu bună creștere și dacă va fi mare. Iar de-i trece creșterea sa fără frică și învățătură, puțină nădejde că va fi mai bună cealaltă viață a lui”, a scris sfântul.

Sfântul Iacob este pomenit printre ctitorii Mănăstirii Putna deoarece între 1755-1760, ierarhul a refăcut mănăstirea aproape în întregime. Mitropolitul Iacob al Moldovei a trecut la viața veșnică pe 15 mai 1778.

Sfântul a fost canonizat în 2016 de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Proclamarea solemnă a canonizării a avut loc la Mănăstirea Putna în data de 14 mai 2017, în ajunul zilei sale de prăznuire.

Foto credit: Mănăstirea Putna

Comentarii Facebook


Știri recente