Se împlinesc 30 de ani de la trecerea la Domnul a Sfântului Cuvios Paisie Aghioritul

În data de 12 iulie se împlinesc 30 de ani de la trecerea la Domnul a Sfântului Cuvios Paisie Aghioritul.

Născut în Farasa, Capadocia (teritoriul Turciei din prezent), în data de 25 iulie 1924, Sfântul Cuvios Paisie Aghioritul a fost botezat cu numele de Arsenie.

La vârsta de 20 de ani s-a înrolat în armată, având responsabilitatea de transmisionist în timpul războiului civil din Grecia.

Își începe viața monahală în anul 1953 la Mănăstirea Esfigmenu din Sfântul Munte Athos, unde a fost rânduit la trapeză și apoi la tâmplărie.

După ce a petrecut câteva luni în mănăstire, în data de 27 martie 1954 a fost tuns rasofor, primind numele de Averchie.

Sfântul a viețuit în mai multe locuri de sihăstrie și mănăstiri din Sfântul Munte Athos, Muntele Sinai și Tesalonic, fiind tuns în monahism la Mănăstirea Filoteu, cu numele de Paisie.

În august 1958 a ajuns la Mănăstirea Stomiu, unde a început rezidirea mănăstirii și unde a stat până în anul 1962, când a devenit pustnic pe Muntele Sinai.

După o perioadă petrecută în pustie, se reîntoarce în Sfântul Munte Athos, stabilindu-se în Chilia „Sfinților Arhangheli”.

În iulie 1967, din cauza problemelor de sănătate, se stabilește la coliba lui Ipatie Vlahul din Katunakia, unde se nevoiește un an de zile.

Doi ani mai târziu, la chemarea Kinotitei, Părintele Paisie se mută la Mănăstirea Stavronikita, pentru a reorganiza viața de obște. După ce a ajutat să intre în rânduială obștea proaspăt înființată, s-a stabilit pentru mai multă liniște la Chilia Cinstitei Cruci, unde a viețuit timp de 11 ani.

A trecut la Domnul în data de 12 iulie 1994, în urma a numeroase suferințe, fiind înmormântat în taină în spatele bisericii Sfântului Arsenie.

Vezi și:
Despre foloasele suferinței la Sfântul Paisie Aghioritul, în 12 citate: Când trupul suferă, sufletul se sfințește

Sursă foto: Public domain


Știri recente