Despre foloasele suferinței la Sfântul Paisie Aghioritul, în 12 citate: Când trupul suferă, sufletul se sfințește

Sfântul Paisie Aghioritul este cunoscut pentru răspunsurile simple și pline de învățături duhovnicești pe care le-a oferit numeroșilor pelerini care i-au trecut pragul. Despre suferința trupului, Cuviosul consideră că este o binefacere pentru suflet.

Sfântul Paisie s-a născut în Farasa, Capadocia (teritoriul Turciei din prezent) în data de 25 iulie 1924. La vârsta de 20 de ani a mers să își slujească țara și a fost transmisionist în armată, în timpul războiului civil din Grecia.

În anul 1953 le-a împărțit săracilor averea sa și a mers în Sfântul Munte Athos, la Mănăstirea Esfigmenu, unde a fost rânduit la trapeză și apoi la tâmplărie, deoarece era foarte priceput.

Sfântul Paisie a viețuit în mai multe locuri de sihăstrie și mănăstiri din Sfântul Munte Athos, Muntele Sinai și Tesalonic. Cuviosul a primit mereu pelerinii și le-a slujit, indiferent de suferințele prin care trecea.

În contextul Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și Anului comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, vă prezentăm o selecție de 12 citate despre îndurarea suferinței, extrase din convorbirile Sfântului Paisie cu pelerinii.


12 citate ale Sfântului Paisie Aghioritul despre îndurarea suferinței

  1. „Bolile îi ajută pe oameni să-și ispășească păcatele, atunci când nu au virtuți”.
  2. „Sănătatea este un lucru mare, dar binele pe care îl pricinuiește boala nu-l poate dărui sănătatea”.
  3. „Boala este o binefacere foarte mare. Într-adevăr, foarte mare! Îl curăță pe om de păcat și de multe ori îi asigură chiar și răsplată”.
  4. „Sufletul omului este ca aurul și boala este ca focul care îl curăță”.
  5. „Cu cât mai mult este chinuit omul de vreo boală, cu atât mai mult se curăță și se sfințește. Ajunge numai să facă răbdare și s-o primească cu bucurie”.
  6. „Atunci când Hristos vede că cineva poate suporta o boală grea, i-o dă, astfel încât prin puțina suferință din această viață pământească, să primească răsplată multă în cea cerească și veșnică”.
  7. „Atunci când trupul suferă, sufletul se sfințește”.
  8. „Când ne ajunge vreo boală e bine să ne lăsăm în voia lui Hristos”.
  9. „Atunci când omul nu înfruntă durerea duhovnicește, se poate irita. Însă de o va înfrunta duhovnicește, se liniștește și se mângâie”.
  10. „Când ai vreo durere, dar te gândești la durerea celuilalt, te pui în situația lui și te doare și mai mult pentru acela. Durerea ta te ajută să înțelegi durerea celorlalți”.
  11. „Dacă omul achită toate câte datorează în această viață, se mântuiește. De aceea să primim toate bolile, încercările și necazurile cu răbdare și smerenie, mulțumindu-I și preamărindu-L pe Dumnezeu”.
  12. „Să avem multă răbdare în bolile noastre, ca să nu primim o răsplată mică în ceruri. Dumnezeu n-ar îngădui să fie nimic din ceea ce se întâmplă dacă din aceasta nu ar ieși ceva bun”.

Citate estrase din Cuviosul Paisie, Cuvinte duhovnicești, „Viața de familie”, Volumul IV,, Editura Evanghelismos, București 2012.

Sursă foto: Public domain

Abonează-te la newsletter-ul Basilica!


Știri recente