Se dorește canonizarea lui Nectarie Protopsaltul: Patriarhul Daniel la Sinaxa Monahală a Arhiepiscopiei Bucureștilor

Patriarhul României a vorbit joi, la Sinaxa Monahală din Arhiepiscopia Bucureștilor, despre posibilitatea canonizării lui Nectarie Protopsaltul, părinte athonit de origine română care a fost ucenicul recent canonizatului Cuvios Macarie Protopsaltul.

Preafericirea Sa a amintit că, în contextul Anului comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți), Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a trecut în rândul sfinților pe Cuviosul Macarie Protopsaltul, iar proclamarea canonizării va fi pregătită pentru anul viitor de Arhiepiscopia Bucureștilor.

„Pe de altă parte, întrucât un ucenic apropiat al Sfântului Cuvios Macarie Protopsaltul a fost Nectarie Protopsaltul, Nectarie Crețu de la Mănăstirea Căldărușani, am început să ne gândim la demersurile necesare de informare a Patriarhiei Ecumenice, ca să putem canoniza, în viitorul apropiat, și pe ucenicul Sfântului Macarie Protopsaltul, și anume Nectarie Protopsaltul sau Nektarios Vlachos, cum era cunoscut el la Sfântul Munte Athos, Privighetoarea Sfântului Munte Athos”, a spus Patriarhul Daniel.

Icoana oficială a Sf. Cuv. Macarie Protposaltul, pregătită cu prilejul canonizării sale. Aceasta urmează să fie proclamată în anul 2024. Sursa foto: Patriarhia Română

Patriarhul României a amintit că acest demers va trebui realizat de Patriarhia Ecumenică, sau de Patriarhia Română, dar cu aprobarea Patriarhiei Ecumenice, „deoarece regula este următoarea: Biserica pe teritoriul căreia o persoană a sfârșit viața are dreptul de a fi martor al viețuirii de pe urmă a persoanei respective și, ca atare, să dea mărturie și susțină trecerea în rândul sfinților”.

Iar în cazul Cuviosului Nectarie Protopsaltul, acesta și-a petrecut ultimele decenii din viață în Sfântul Munte Athos, aflat sub jurisdicția canonică a Patriarhiei Ecumenice.

„Aici avem de-a face cu o recomandare apostolică”, a spus Părintele Patriarh Daniel, care a spus că sfințenia vieții cuiva trebuie confirmată mai întâi în jurisdicția canonică în care și-a sfârșit viața. Abia apoi „Biserica mamă, (cea) de la început, poate să-l treacă în rândul sfinților”.

Un astfel de caz a fost canonizarea Sf. Ier. Petru Movilă, făcută mai întâi în Rusia și Ucraina și apoi adoptată și de Biserica Ortodoxă Română.

Cuviosul Nectarie Protopsaltul, proiect de icoană de Răzvan Bădescu. Sursa foto: Răzvan Bădescu

Pe lângă faptul că avea o voce deosebită, trebuie reținut și „faptul că acest călugăr român era un mare isihast”, a subliniat Preafericirea Sa. „Aici este esența sfințeniei lui: era un necontenit rugător și mai avea încă o virtute vizibilă: când îl lăuda cineva, îndată pleca.”


Patriarhia Română a propus Patriarhiei Ecumenice canonizarea altor doi cuvioși părinți athoniți, Dionisie Ignat de la Colciu și Petroniu Tănase de la Prodromu.

Vezi și:

Foto credit: Basilica.ro / Raluca-Emanuela Ene

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente