Școala de vară „Bucuria credinței”, în Țara Năsăudului

În perioada 22-24 august se desfășoară Școala de vară „Bucuria credinței” la Mănăstirea „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” – Rebra-Parva din județul Bistrița Năsăud, informează „Ziarul Lumina”.

Cei 40 de participanți la această întâlnire sunt membrii Asociației Tinerilor Creștini Ortodocși din județ, care s-au implicat în activități și evenimente la nivel parohial sau de protopopiat, precum și tineri dornici să se implice în acțiunile derulate sub egida organizației de tineret.

Programul școlii de vară este unul diversificat, incluzând conferințe tematice, drumeții, discuții și activități de socializare, îmbinate cu programul liturgic al mănăstirii. Activitățile vor debuta cu înmânarea mapelor ce conțin programarea evenimentelor din acest sfârșit de săptămână și cu jocul de cunoaștere, menit să identifice abilități și competențe specifice fiecărui participant.

„Lectorii invitați să conferențieze vor aborda tematica voluntariatului ca misiune a Bisericii, punctând activitățile necesare și dezirabile pentru o mai strânsă colaborare între comunitate și tineri”, a precizat pr. Tudor Mudure, inspector eparhial pentru tineret.

Conferințe și program duhovnicesc

Prima conferință, cu tema „Modalități de comunicare a credinței”, va avea loc azi, de la ora 15:00, și va fi susținută de arhimandritul conf. dr. Teofil Tia, din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă clujene, care va evidenția aspecte importante legate de susținerea comunității prin credință, încrederea în sine și în semeni, respectiv rolul credinței de liant între oameni.

Analiza pragmatică a îmbinării voluntariatului și credinței va fi discutată și exemplificată în conferința cu tema „Tipuri de activități în cadrul programelor parohiale pentru copii și tineri”, susținută de inspectorul pentru tineret pentru județul Cluj, Radu Copil.

Cea de-a treia conferință, susținută de ierom. Natanael Zamfirescu, duhovnicul Mănăstirii „Sfânta Elisabeta” din Cluj-Napoca, abordează tema „Despre smerenie, ascultare și prietenie”, care va fi o concluzie a celor discutate, accentuând abordarea pe care trebuie să o aibă voluntarii în devotamentul lor față de semeni, conform celor precizate de pr. Tudor Mudure.

„Scopul acestei școli de vară este, dincolo de a discuta și analiza aspecte importante legate de activitățile cu tinerii la nivel de județ, acela de relaționa și întări legăturile create între voluntari. De aceea, programul va include drumeții și sport, petrecere a timpului în natură, precum și o vizită la Centrul Misionar de Tineret „Pr. Prof. Ioan Bunea” din Sîngeorz-Băi”, a adăugat pr. Tudor Mudure.

Partea duhovnicească a întâlnirii va consta în participarea la programul liturgic al mănăstirii, unde fiecare dintre participanți se va putea reculege într-un spațiu cu o puternică încărcătură duhovnicească.

La finalul Sfintei Liturghii de duminică, secretarul eparhial dr. Valentin Vesa, din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă clujene, le va adresa credincioșilor prezenți în biserică un cuvânt de învățătură, îndemnându-i să se bucure împreună de credința împărtășită.

„Totodată, ne vom bucura de prezența în mijlocul nostru a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, care le va adresa tinerilor un cuvânt ziditor, asigurându-i de susținerea necontenită a Bisericii în proiectele demarate. Intenția este ca rezultatul discuțiilor și atelierelor de lucru din această școală de vară să poată fi concretizat în alte activități de factură socială, necesare comunității în vederea unei bune dezvoltări spirituale și morale”, a mai spus pr. Tudor Mudure, inspector pentru tineret, în cadrul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Tradiție monahală în Țara Năsăudului

Mănăstirea Rebra-Parva din Țara Năsăudului este atestată documentar din secolul al XVIII-lea. La hotarul ce desparte localitățile Rebra și Parva a existat un străvechi locaș de rugăciune datând din anul 1755. În anul 1782, viețuitorii mănăstirii au fost alungați de trupele austro-ungare, dar bisericuța a rămas intactă. De atunci, mănăstirea a mai fost locuită de călugări temporar, până la 1822, când biserica din lemn a fost demontată și mutată mai întâi în cimitirul vechi, iar de acolo, la scurt timp, pe locul unde se află astăzi și biserica parohială.

Noua mănăstire a fost fondată cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Mitropolit Bartolomeu. La 21 iulie 1993, șapte viețuitori ai mănăstirii Turnu, județul Vâlcea, au primit binecuvântarea de a întemeia o mănăstire pe vechea vatră dintre localitățile Rebra și Parva, conform starețului mănăstirii, părintele Chiril Zegrean. În anul 1994 s-a pus piatra de temelie a bisericii mari din zid, iar în 2009 locașul de cult a fost sfințit.

Comentarii Facebook


Știri recente