Mănăstirea Sihla îşi va sărbători ocrotitoarea, pe Sf. Teodora

De sărbătoarea Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla, marți, 7 august 2018, Mănăstirea Sihla îşi va sărbători ocrotitoarea.

În ziua prăznuirii, după Sfânta Liturghie, va avea loc un pelerinaj de la biserica schitului până la peștera Cuvioasei Teodora, informează Radio Trinitas.

Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla s-a născut pe la jumătatea secolului al XVII-lea, în satul Vânători, jud. Neamţ, din părinţi binecredincioşi şi iubitori de Dumnezeu.

Teodora, sub povăţuirea duhovnicului ei, Sfântul Ioan de la Râşca, pe atunci stareţ al Mănăstirii din Cetatea Neamţului, sporea în rugăciune şi fapte bune, iubind din tot sufletul pe Hristos şi dorind să-I închine toată viaţa ei.

Voinţa părinţilor ei a fost însă alta, iar Teodora a fost căsătorită, împotriva voinţei ei, cu un tânăr evlavios din cetatea Ismail.

Neavând copii, iar sufletul Teodorei fiind rănit de dragoste pentru Iisus Hristos şi arzând de dorinţa unei vieţi cu totul curate, închinate numai Lui, s-au învoit să îmbrăţişeze viaţa monahală.

Astfel, Teodora a intrat în cinul monahal la Schitul Vărzăreşti, Vrancea, iar după doi ani, soţul ei s-a călugărit în Schitul Poiana Mărului, primind numele de Elefterie.

Fericita Teodora a fost încredinţată duhovnicului Pavel, care a dus-o în pustie, în apropierea Schitului Sihla, sfătuind-o să rămână acolo până la moarte, dacă va putea răbda asprimea vieţii pustniceşti, iar de nu va putea suferi ispitele şi frigul iernii, să se aşeze la o sihăstrie de călugăriţe.

Între anii 1725-1780, întru pomenirea nevoinţelor Cuvioasei Teodora, s-a ridicat Schitul Sihla cu o bisericuţă de lemn şi câteva chilii, având hramul Schimbarea la Faţă, care, cu unele adăugiri şi prefaceri, dăinuieşte şi azi.

La 20 iunie 1992, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a canonizat-o, trecând-o oficial în rândul Sfinţilor, cu zi de prăznuire la 7 august.

Foto credit: Obiectiv Ortodox

Comentarii Facebook


Știri recente