Schimb de experiență: Jurnaliști religioși din România în redacția Kerk en Leven

Jurnaliștii religioși din cadrul Patriarhiei Române aflați în aceste zile în Belgia au vizitat joi dimineață redacția celui mai citit săptămânal religios din zona flamandă: Kerk en Leven (Biserică și Viață).

Jurnaliștii au fost primiți de Luk Vanmaercke, editorul șef al publicației. Luk a făcut o prezentare a istoricului Kerk & Leven și a vorbit despre provocările cu care se confruntă redacția ziarului.

Luk Vanmaercke s-a arătat foarte entuziasmat de activitatea mediatică a Bisericii Ortodoxe Române. Foto credit: ZL / Augustin Păunoiu

Kerk & Leven este deținut de Biserica Romano-Catolică din zona flamandă a Belgiei și vinde aproximativ 200.000 exemplare pe ediție.

Pe lângă problemele cu care se confruntă publicațiile tipărite în general, săptămânalul este afectat și de faptul că interesul belgienilor față de religie a scăzut foarte mult în ultima perioadă.

Unul dintre obiectivele principale ale redacției Kerk & Leven este acela de a atrage interesul  publicului tânăr.

Dlui Vanmaercke i-a fost făcută o prezentare a Centrului de Presă Basilica al Patriarhiei Române, în special a cotidianului Ziarul Lumina și a săptămânalului Lumina de Duminică.

Gabriela Zamora, redactor responsabil Ziarul Lumina (stânga), alături de Luk Vanmaercke, redactor șef Kerk en Leven (dreapta). Foto credit: ZL / Augustin Păunoiu

Reprezentanții mass-mediei religioase din România au vizitat imprimeria Kerk & Leven unde au văzut în lucru următoarea ediție a ziarului.

Religia în Belgia

Tot joi, jurnaliștii au avut o întrevedere cu reprezentanți ai Episcopiei catolice de Antwerpen în Catedrala Maicii Domnului din oraș.

Diaconul Pieter Wieerts și Ian Kint au denunțat aceeași problemă a lipsei de interes pentru spiritualitate existentă în societatea belgiană.

Ei au spus că foarte multe parohii catolice sunt desființate iar lăcașurile de cult rămân neîngrijite și sunt întrebuințate în alte scopuri sau chiar riscă să fie demolate.

Reprezentanții Episcopiei de Antwerpen speră ca bisericile neutilizate să fie transformate în muzee sau preluate de alte confesiuni creștine.

Românii din Antwerpen

Contextul din societatea belgiană le permite miilor de români ortodocși din oraș să aibă un spațiu liturgic: Biserica Parohiei „Nașterea Maicii Domnului” din Antwerpen.

Jurnaliștii au vizitat lăcașul de cult al parohiei românești înființate în 1993. Ei au aflat de la Pr. Paroh George Vâlcu că există șanse reale ca biserica să fie în curând achiziționată de comunitatea românească de la Episcopia Romano-catolică de Antwerpen.

Vineri, jurnaliștii de presă religioasă vor vizita sediul Parlamentului European, unde vor avea o întrevedere cu europarlamentarul Traian Ungureanu.

Această vizită a fost posibilă cu sprijinul Reprezentanței Patriarhiei Române pe lângă instituțiile europene și al europarlamentarului Traian Ungureanu.

Foto credit: Ziarul Lumina / Augustin Păunoiu

Comentarii Facebook


Știri recente