Sărbătoarea Sfintei Treimi în Arhiepiscopia Dunării de Jos

Ajuns la cea de a XX-a ediție, tradiționalul pelerinaj de la Mănăstirea Buciumeni prilejuit de luminoasa prăznuire a Preasfintei Treimi și dialogurile cu tinerii din cadrul acestui program duhovnicesc și misionar deopotrivă au stat anul acesta sub genericul „2014 – Anul omagial euharistic și Anul comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni”, informează „Ziarul Lumina”.

Ca în fiecare an, hramul Mănăstirii Buciumeni a adunat peste 100 slujitori din Administrația eparhială și din cele opt protopopiate ale eparhiei, care au dorit ca, în Anul omagial euharistic să se împărtășească din același Sfânt Potir cu Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos. Acestora li s-au adăugat cei peste 1.000 de tineri din școlile și liceele gălățene și brăilene, precum și un număr impresionant de credincioși de toate vârstele, care, în simfonie liturgică, au susținut cântările Sfintei Liturghii la Sfântul Altar din pădurea Buciumenilor. „Sărbătoarea Preasfintei Treimi este una dintre sărbătorile Bisericii Dreptmăritoare care așază în lumina Duhului Sfânt omul și întreaga creație văzută și nevăzută. Omul lui Dumnezeu are drept reper modelul Preasfintei Treimi – fundamentul vieții noastre spirituale. În ideea că cele Trei Persoane ale Sfintei Treimi sunt „deoființă”, că ele există din veci în unitate și comuniune, și noi trebuie să le luăm drept model în familia și în viața noastră”, le-a spus IPS Casian tinerilor veniți la Buciumeni. „Încercăm și la Buciumeni, în Catedrala cu vitralii foșnitoare, alături de tinerii care sunt obișnuiții pelerini în inima acestei catedrale și de numeroșii credincioși, să actualizăm Cincizecimea care înseamnă atât temeluirea Bisericii, cât și împărtășirea de darurile Sfântului Duh. Ne-am împărtășit cu toții de darul Sfintei Spovedanii și de darul Sfintei Euharistii, pentru ca mai apoi să înmulțim aceste daruri prin comuniune sfântă și agapă creștină în această școală duhovnicească a Mănăstirii Buciumeni!”, a arătat Înaltpreasfinția Sa.

La momentul Chinonicului, mulți credincioși, în special copii, au fost împărtășiți cu Sfintele Taine. După Sfânta Liturghie, mai multe grupuri artistice, reprezentanți ai principalelor centre de tineret din cadrul Arhiepiscopiei Dunării de Jos au interpretat fragmente din programele cultural-artistice închinate Sfinților Martiri Brâncoveni, iar premianții Concursului Național „Sfânta Euharistie – Lumina vieții creștine” au prezentat eseuri care au surprins esența învățăturii creștine despre Sfânta Spovedanie și Sfânta Împărtășanie.

Și în acest an, harnicele și inimoasele maici de la Mănăstirea Buciumeni au făcut posibilă tradiționala agapă creștină oferită cu dărnicie tuturor elevilor prezenți la Sfânta Liturghie, după care s-au format grupuri de cateheză în centrul cărora s-au aflat părinții slujitori și profesorii de religie. Înaltpreasfinția Sa a trecut pe la fiecare cerc de dialog, provocând tinerii la dezbateri punctuale asupra unor teme de interes pentru misiunea în rândul liceenilor și al persoanelor din segmentul de vârstă pe care aceștia îl reprezintă.

Dialogurile cu tinerii s-au axat pe tema sinodală propusă pentru acest an, anume „2014 – Anul omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii și al Sfintei Împărtășanii) și Anul comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni”. Fiecare elev a primit din partea Arhiepiscopiei Dunării de Jos câte un exemplar din revista eparhială, broșurile „Gustați și vedeți că bun este Domnul!” și „De la tineri adunate și iarăși la tineri date!”, tipărite la Tipografia „Candela cuvântului” a Arhiepiscopiei Dunării de Jos, Noul Testament și iconițe.

Comentarii Facebook


Știri recente