Sărbătoarea Sfintei Parascheva a transformat Iașul în Cetatea Ortodoxiei

Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt a fost ieri, 14 octombrie 2013, locul de întâlnire a mii de credincioși cu Sfânta lor ocrotitoare, Cuvioasa Maică Parascheva. Însemnătatea momentului a fost cu atât mai deosebită cu cât slujba Sfintei Liturghii, ce a avut loc pe o scenă special amenajată, a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Apostolos Daniilidis, Mitropolit de Derkos și Exarh al Bosforului Traciei, înconjurat de un sobor de 22 de ierarhi din țară și străinătate.

După cum informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova, în timpul slujbei, în jur de 20.000 de pelerini se aflau încă la rând pentru a se închina sfintelor moaște ale Cuvioasei Parascheva, Sfântului Simeon din Muntele Minunat și icoanei Maicii Domnului „Prodromița” de la paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului.

„În vremuri de grea încercare, Atotbunul Dumnezeu intervine și ne oferă soluții la care omul nici nu gândește”

Primul cuvânt de învățătură al slujbei a fost rostit de Apostolos Daniilidis, reprezentantul Patriarhului Ecumenic Bartolomeu: „Este prima dată când mă aflu în acest frumos ținut al patriei frățiilor voastre, în Moldovlahia istorică și de Dumnezeu cinstitoare, pe care Atotbunul Dumnezeu a înzestrat-o cu o frumusețe deosebită. Mă bucur, de asemenea, în chip special pentru că mă găsesc din nou în România, popor creștin iubitor de viață monahală. Simt o bucurie aparte în calitate de Arhipăstor al Mitropoliei tracice de Derkos a Bisericii Constantinopolului, dat fiind faptul că din acest pământ binecuvântat al Traciei își are originea cea prăznuită astăzi, Preacuvioasa Parascheva cea Nouă, cea din Epivata, precum și Sfântul Eftimie, Izvorâtorul de mir, episcop de Maditos-Tracia, fratele Cuvioasei. Astăzi m-a învednicit Dumnezeu să primesc harul Sfintei, sărutând cinstitele, sfintele și tămăduitoarele sale moaște. Cea pe care o cinstim astăzi, Cuvioasa Parascheva, în scurta ei viață urmând chemării Domnului nostru Iisus Hristos așa cum este exprimată în Evanghelia de la Matei, s-a lepădat de sine și-a luat crucea și a urmat cu adevărat viața creștină spre slujirea semenilor ei în cetățile în care a viețuit și a trăit ca monahie – Constantinopol, Iraklio din Pont, Sfintele Locuri, Pustia Iordanului. În persoana ei se împlinește cu adevărat cuvântul Fericirilor Domnului Hristos: «Fericiți cei curați cu inima că aceia vor vedea pe Dumnezeu», mijlocind pentru noi la Domnul și săvârșind minuni tuturor celor care cer harul și binecuvântarea ei. În vremuri de grea încercare, Atotbunul Dumnezeu intervine și ne oferă soluții la care omul nici nu gândește. Putem urmări acest fapt în diferite faze ale istoriei. Spre exemplu, cinstitele moaște ale Sfintei prăznuite astăzi, după ce peste veacuri au împărtășit în chip tămăduitor harul lui Dumnezeu altor popoare ortodoxe din Balcani, s-au stabilit, în final, în locul acesta sfânt, în vremea dreptcredinciosul Voievod Vasile Lupu. Patriarhul ecumenic de atunci, Partenie I, a hotărât dimpreună cu ceilalți preasfințiți arhierei și cu autoritățile neamului să ofere cinstitele moaște ale Sfintei Parascheva cea Nouă spre «cinstirea și binecuvântarea ținutului binecuvântat și evlavios al Moldovei, dar și prealuminatului domn al întregii Moldovlahii», după cum se arată în scrisoarea patriarhală de la acea vreme. De atunci cinstitele moaște ale Preacuvioasei Maici Parascheva sfințesc clerul și poporul acestei dreptcredincioase țări, dar și al altor popoare ortodoxe”.

Apel la rugăciune pentru Siria

A urmat apoi cuvântul Preasfințitului Ignatie, Episcop de Larisa din Patriarhia Antiohiei, care a lansat un apel la rugăciune pentru pace: „Vă rugăm și ne rugăm Sfintei Parascheva și Sfântului Simeon, ale căror sfinte moaște sunt aici, să ne ajute să avem pace atât în țara noastră, cât și în toată lumea. Libanul și Siria suferă de mai mult de doi ani o criză morală foarte grea, un război în care mulți oameni sunt uciși și răpiți”. Drept răspuns, IPS Mitropolit Teofan l-a asigurat pe episcopul sirian de toată susținerea Bisericii Ortodoxe Române: „Doi dintre mitropoliții ortodocși ai Patriarhiei Antiohiei au fost răpiți cu câteva luni în urmă de către forțele potrivnice și nu se știe nimic despre soarta lor. Sunt foarte multe biserici ortodoxe dărâmate, incendiate și este necesară solidaritatea noastră cu Biserica Ortodoxă din această parte a Țării Sfinte. Să le dăruiască Dumnezeu pace celor de acolo; pacea Betleemului să se răspândească asupra lor, iar Bunul Dumnezeu să-i țină pe cei doi mitropoliți răpiți în viață. Trebuie să adăugăm la rugăciunea credincioșilor din aceste zone și smerita noastră rugăciune, neuitând faptul că, atunci când am fost în momente de cumpănă, alții au fost alături de noi, iar ruga lor stăruitoare a salvat multe biserici și multe vieți. Îi transmitem Preafericitului Părinte Ioan al Antiohiei gândul nostru de bine și faptul că noi, cei din Moldova și din toată țara, ne gândim la această regiune frământată și nădăjduim că mai marii acestei lumi din regiune sau din alte părți ale ei vor avea în cele din urmă gândul cel bun al păcii celei binecuvântate”.

„Am văzut mulți frați și surori de ale mele, fiindcă toți suntem botezați în numele Sfintei Treimi”

Un scurt, dar impresionant cuvânt a rostit și PS Innocentios, Episcop de Burundi și Rwanda, din care redăm o parte în rândurile ce urmează: „Am făcut în această dimineață un mic tur pe aici prin mulțime, închinându-mă la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, și am văzut mulți frați și surori de ale mele, fiindcă toți suntem botezați în numele Sfintei Treimi: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. Trebuie să știți că Africa caută lumina credinței ortodoxe, iar Sanctitatea Sa Patriarhul și Papă Teodor al Alexandriei încearcă să împlinească această datorie a Bisericii Ortodoxe pentru continentul african. De asemenea, sunt dator să îi mulțumesc Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan al Moldovei și Bucovinei pentru că încearcă să țină legătura cu locuitorii pământului african, cât și pentru invitația de a face parte astăzi din comunitatea dumneavoastră. Mulțumesc și poporului român și autorităților de aici, care prin bursele acordate de-a lungul timpului tinerilor noștri, au contribuit la creșterea educației și a culturii”.

„Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru întreitul dar”

Cuvântul de încheiere i-a aparținut Mitropolitului Moldovei și Bucovinei, care a mulțumit tuturor celor care au contribuit la buna desfășurare a evenimentelor prilejuite de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, subliniind și reperele cu care credincioșii trebuie să se întoarcă la casele lor: „Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru întreitul dar, format din moaștele Sfinților Parascheva și Simeon și din icoana Maicii Domnului «Prodromița», cât și pentru faptul că pelerinii prezenți au găsit în aceste zile mângâiere sufletească, întorcându-se la casele lor cu mai mult curaj și cu mai multă pace. Mesajul acestei sărbători cu acest întreit dar oferit nouă de Împărăția lui Dumnezeu este acela să menținem legătura cu Dumnezeu și cu sfinții Săi, să avem dragoste între noi, să avem îngăduință și iertare în relațiile dintre oameni. Icoana aceasta întreită, Maica Domnului, pe de o parte, Sfânta Parascheva și Sfântul Simeon, pe de altă parte, nu ne adresează decât un mesaj fundamental și unitar, și anume să avem grijă de cele două bogății cu care Dumnezeu ne-a înzestrat: credința noastră în Sfânta Treime și familia din care facem parte. În afară de Dumnezeu nu avem nimic mai bogat, mai adânc, mai puternic și mai frumos pe pământ decât familia din care facem parte”.

Ca o amintire a marii sărbători a Moldovei, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan le-a oferit tuturor ierarhilor străini prezenți la hram câte o icoană cu Sfânta Cuvioasă Parascheva.

Comentarii Facebook


Știri recente