Sărbătoarea Sfântului Nectarie la Mănăstirea Radu Vodă

La Mănăstirea Radu Vodă din București, în ziua sărbătorii Sfântului Nectarie din Eghina, astăzi, 9 noiembrie 2012, slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României. Din soborul slujitor a făcut parte și Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, dar și numeroși preoți și diaconi.

După cum informează Radio TRINITAS, așezământul monahal adăpostește racla cu un fragment din moaștele Sfântului Nectarie din Eghina care a fost scoasă aseară în procesiune și așezată lângă biserica mănăstirii. La Sfânta Liturghie de astăzi au fost prezenți peste 1000 de credincioși și alte câteva sute au așteptat la rând să se închine la sfintele moaște.

În cuvântul de învățătură rostit după citirea Pericopei Evanghelice, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit despre rolul păstorului cel bun în mijlocul creștinilor: „Evanghelia ne arată că Mântuitorul Hristos este Păstorul cel Bun. Iar Păstorul cel Bun își pune viața Sa pentru oile Sale. Starea de jertfelnicie pentru mântuirea celor încredințați Lui este cea dintâi virtute a Păstorului cel Bun. Acest lucru înseamnă că a fi păstor este echivalentul cu a fi om jertfelnic. A fi păstor înseamnă a nu te mai gândi doar la tine, ci a te gândi la cei pe care Dumnezeu ți i-a încredințat ca să îi conduci pe calea mântuirii. Deci, păstorul cel bun își împlinește misiunea sa în uitare de sine, prin grijă totală față de alții. Evanghelia ne arată că demnitatea celor care păstoresc oameni vine din dăruirea de sine jertfelnică. Păstorul cel bun se deosebește de cel plătit, de cel care caută doar să câștige material, prin faptul că el nu se uită la câștigul propriu, ci la ceea ce câștigă cei păstoriți, iar câștigul cel mai mare este mântuirea și viața veșnică”.

Păstorul nu este numai preot, a spus Preafericirea sa, ci: „Păstorul este orice om care are răspunderea unei comunități. Părinții păstoresc într-un fel pe copiii lor prin grija pe care le-o arată, prin hrana spirituală și materială pe care le-o procură. De asemenea, conducătorii popoarelor sunt numiți adesea în Scriptură și în tradiția veche păstori de popoare, dacă arată această iubire jertfelnică. Cei care în antichitate apărau un popor erau primii în fața armatei punându-se în starea de jertfă. Deci, această întâietate și onoare vine din faptul că cei dintâi trebuie să facă mult pentru ceilalți”.

„Verbul a păstori luat din viața de păstor de oi transferat în Biserică pe plan duhovnicesc înseamnă mai întâi călăuzirea unei comunități pe calea mântuirii. Păstorul cunoaște căile care duc la izvoarele curate și la pășunea sănătoasă. A păstori înseamnă a hrăni pe credincioși din lanurile Sfintei Scripturi și a-i adăpa cu harul sau apa cea vie din Sfintele Taine ale Bisericii”, a mai spus Preafericirea Sa.

Păstorul este, în același timp, și un doctor de suflete.

„O mulțime de oameni sunt bolnavi sufletește și au nevoie de vindecare. Mulți oameni sunt bolnavi și trupește. În anul omagial al sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor s-a subliniat faptul că Biserica deodată urmărește și vindecarea sufletească și trupească. Foarte adesea bolile trupului sunt și urmări ale bolilor sufletului. Altădată boala nu este urmare a păcatului ci este și o încercare, o verificare a credinței prin suferință. Păstorul este un părinte iertător, dar și îndreptător. Canonul dat la spovedanie nu este o pedeapsă cum greșit se înțelege uneori, ci este o rețetă de medicină duhovnicească”, a spus Patriarhul României, potrivit TRINITAS TV.

Patriarhul României a evidențiat lucrările esențiale pe care păstorul cel bun trebuie să le împlinească: „Păstorul cel bun este cel care cunoaște bine Scriptura și o împărtășește altora, care cunoaște bine scrierile sfinților și le împărtășește altora și cel care îndeamnă la pocăință și la împărtășire cu Hristos, după ce prin pocăință credincioșii au arătat că păstrează credința și au primit iertarea păcatelor. Pe lângă aceste lucrări esențiale ale păstorului, rugăciunea pentru cei păstoriți este o lucrare foarte necesară și în același timp benefică pentru comunitate. Preotul nu se mai poate gândi doar la sine, ci trebuie să se gândească la întreaga comunitate încredințată lui. Cu cât cineva ascultă mărturisirea păcatelor penitenților cu atât trebuie să-i pomenească mai mult în rugăciune. Preotul păstor de suflete și duhovnic nu este un simplu dezlegător de păcate, ci este un părinte care ridică pe cel căzut, tămăduiește pe cel rănit și hrănește și adapă pe cel flămând și însetat de Cuvântul lui Dumnezeu. La rândul lor credincioșii trebuie să poarte în rugăciunile lor pe părintele duhovnicesc care îi păstorește. Prin aceasta vedem că atât păstorul, cât și păstoriții, prin această rugăciune reciprocă, se află în iubirea Preasfintei Treimi și numai în această iubire a Preasfintei Treimi este posibilă o creștere duhovnicească adevărată”.

De asemenea, Preafericitul Părinte Daniel a subliniat evlavia pe care poporul române o are la Sfântul Ierarh Nectarie din Eghina care „a devenit un prieten nu numai al poporului ortodox grec, ci și al altor popoare și îndeosebi, așa cum spunea Înaltpreasfințitul Efrem de Ydra, Spetses și Eghina, este și un sfânt iubit foarte mult de poporul român. Acum se află la Eghina 300 de pelerini care au plecat cu autocarele cu câteva zile în urmă din București într-un pelerinaj organizat de Centrul de Pelerinaje și de Agenția BASILICA Travel ale Patriarhiei Române. Înaltpreasfințitul Efrem spunea că aproape în fiecare zi ajung români la Eghina având o evlavie deosebită față de Sfântul Nectarie pentru că simt puterea rugăciunilor lor și simt pace, bucurie și o încurajare deosebită”.

Patriarhul României a oficiat și o slujbă de pomenire pentru Patriarhul Maxim al Bisericii Ortodoxe Bulgare care a trecut la cele veșnice marți, 6 noiembrie 2012.

La finalul Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit Mănăstirii Radu Vodă mai multe cărți liturgice și de folos pastoral, precum și iconițe cu chipul Sfântului Nectarie din Eghina credincioșilor prezenți. Din partea obștii Mănăstirii Radu Vodă Preafericirea Sa a primit o icoană cu chipul Mântuitorului Iisus Hristos.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…