Sărbătoare în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

Înalt Preasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, împlinește astăzi 83 de ani, după cum informează „Ziarul Lumina”. Înalt Preasfinția Sa va sluji în această dimineață, alături de IPS Teodosie, la Catedrala arhiepiscopală din Suceava. Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților își va serba luni, 27 august, onomastica.

La Catedrala arhiepiscopală din Suceava va fi săvârșită astăzi Sfânta Liturghie de către IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, și de IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, alături de un sobor de preoți și diaconi. Din soborul de preoți vor face parte părinții consilieri, exarhul mănăstirilor din eparhie, inspectori și protopopi din Eparhia Sucevei și Rădăuților. Luni, 27 august, în ziua pomenirii Sfântului Cuvios Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților va fi felicitat de autoritățile locale și județene. ‘Zilele de 25 și 27 august constituie pentru clerul și credincioșii din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților un prilej de bucurie sufletească și de exprimare a recunoștinței noastre pentru grija părintească a Înalt Preasfințitului Pimen. Prin stăruința și înțelepciunea Înalt Preasfinției Sale, în cei 21 de ani de arhipăstorire în Eparhia Sucevei și Rădăuților s-au înfăptuit următoarele: organizarea Centrului eparhial Suceava, înființarea de noi parohii, reînființarea de mănăstiri și schituri, pictarea, repictarea, restaurarea de picturi murale la bisericile-monument istoric, reeditarea revistei bisericești ‘Candela’, înființarea Seminarului Teologic Liceal ‘Sfântul Mitropolit Dosoftei’, construirea de noi biserici, de lăcașuri de închinăciune noi la spitale, școli și unități militare, de sedii noi la protopopiate, de azile de bătrâni și cămine pentru copii, implicarea directă în sprijinirea sinistraților’, a menționat pr. Dragoș Buta, consilier cultural al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

De 21 de ani pe scaunul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților

Pentru că IPS Pimen și-a închinat întreaga viață slujirii lui Dumnezeu și aproapelui, acum, la ceas aniversar, Centrul eparhial Suceava alături de clerul și credincioșii din Bucovina doresc Înalt Preasfinției Sale sănătate, putere de jertfă și dăruire pe mai departe pe altarul Bisericii și al neamului nostru românesc. ‘Bunul Dumnezeu să-i îndeplinească dorința stăruitoare a Înalt Preasfinției Sale, de retrocedare a Fondului Bisericesc din Bucovina’, a mai spus pr. Dragoș Buta.

IPS Pimen s-a născut în satul Herăști, comuna Greabăn, județul Buzău. Simțind chemarea spre viața monahală, în 1948 își îndreaptă pașii către Mănăstirea Neamț. Ca frate de mănăstire, urmează cursurile seminarului monahal, pe care îl absolvă în anul 1951. În același an, pe data de 10 martie, este călugărit, iar pe 29 iunie este hirotonit diacon. Își continuă studiile la Facultatea de Teologie din București, pe care o absolvă în anul 1957. La 1 august 1957 este numit stareț la Mănăstirea Putna, iar pe 6 octombrie este hirotonit preot. În perioada 1974-1978 urmează cursurile de limbă germană în cadrul Universității din Köln. Tot în perioada aceasta este trimis de Patriarhia Română pentru două luni la Arhiepiscopia Ortodoxă Română cu reședința în Detroit (SUA) și apoi, timp de opt luni, în 1978, la Ierusalim, la Căminul Patriarhiei. I s-au încredințat apoi alte funcții de înaltă răspundere: în perioada 1977-1982 este exarh al mănăstirilor din Mitropolia Moldovei și Sucevei, pentru ca, în ziua de 24 iunie 1982, să fie hirotonit Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. Pe 24 ianuarie 1991 a fost ales Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, înscăunarea având loc pe data de 3 martie 1991.

Comentarii Facebook


Știri recente