Șapte ierarhi au resfințit o veche biserică din Bucovina, în localitatea ceramicii negre

Șapte ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române au sfințit duminică Biserica „Sfinții Arhangheli Mihai și Gavriil” din localitatea suceveană Marginea, singurul loc din Europa unde se prelucrează ceramica neagră.

Slujba de sfințire a fost oficiată de Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului, Episcopul Lucian al Caransebeșului, Episcopul Nicodim al Severinului și Strehaiei, Episcopul Veniamin al Basarabiei de Sud, Episcopul vicar Benedict Bistrițeanul al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, Episcopul vicar Damaschin Dorneanul al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și Arhiereul vicar Atanasie de Bogdania al Episcopiei Italiei.

Cu ocazia resfințirii lăcașului de cult a fost adusă mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nicolae de la Biserica „Sfântul Gheorghe” – Nou din capitală.

După slujba de sfințire a fost oficiată Sfânta Liturghie pe altarul exterior amenajat în Parcul Central al Comunei Marginea.

Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, în predica adresată credincioșilor, a vorbit despre înțelesul duhovnicesc al Pildei datornicului nemilostiv, marcând faptul că iertarea semenilor este una dintre cele mai importante dovezi ale iubirii aproapelui.

La slujbă au participat reprezentanți ai oficialităților locale, starețe și monahii de la mănăstirile din cuprinsul Protopopiatului Rădăuți, dar și numeroși credincioși, răspunsurile liturgice fiind oferite de Corala Armonia din Constanța.

Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a înmânat cea mai înaltă distincție a Arhiepiscopiei Sucevei, Ordinul „Crucea Bucovinei”, fostului preot paroh, Vasile Vartic, și părintelui Nicolae Mihalescu, actualul preot paroh al comunității.

Istoric

Localitatea Marginea din Suceava este renumită pe întreg continentul european pentru prelucrarea ceramicii negre.

Biserica închinată Sfinților Arhangheli Mihai și Gavriil din Marginea a fost zidită între anii 1840-1849, fiind sfințită în anul 1859, prin implicarea și dragostea preoților Cassian Halip și Andrei Lipețchi.

Mult încercată în timpul celui de al Doilea Război Mondial, biserica a fost resfințită în anul 1949 de către Înaltpreasfințitul Părinte Sebastian, Arhiepiscop al Sucevei și Maramureșului la acea vreme.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitul Părinte Pimen și cu ajutorul părintelui Nicolae Mihalescu, din 2015, lăcașul de cult a avut parte de ample lucrări de restaurare, construcție și întreținere: înlocuire pardoseală, instalare sistem încălzire, schimbare formă acoperiș și înlocuire învelitoare cu tablă de cupru, înlocuire cruci, construire pridvor, construire cafas, înlocuire policandre, pictură interioară integrală, vitralii, catapeteasmă, mobilier, reamenajare curte, construire altar de vară și amenajarea muzeului parohial.

Foto credit: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

Comentarii Facebook


Știri recente