Săptămâna duhovnicească la Craiova

La Catedrala „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” şi la paraclisele mitropolitane din municipiul Craiova, slujbele religioase din prima săptămână a Postului Sfintelor Paşti, numită şi „Săptămâna duhovnicească”, debutează în fiecare dimineaţă cu slujba Utreniei, urmată de Ceasurile 1, 3, 6, 9 şi Obedniţa. De luni până joi inclusiv, începând cu ora 17.00, se săvârşeşte în cadrul Pavecerniţei Mari, Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul. De asemenea, miercuri şi vineri, după slujbele religioase de dimineaţă, se săvârşeşte Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite. După cum aflăm de la Diac. Gheorghe Cioiu, sâmbătă dimineaţă va fi săvârşită Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur şi slujba de pomenirea pentru cei adormiţi, iar în prima duminică a Sfântului şi Marelui Post va fi oficiată Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, care se săvârşeşte doar de 10 ori în cursul anului bisericesc.

După cum ne-a informat părintele protos. Vladimir Dărângă, Mare Eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Craiova, duminică, 1 martie, (Duminica Ortodoxiei), Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, va săvârşi Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare în acest sfânt locaş, alături de un sobor de preoţi şi diaconi.

Programul liturgic special este săvârşit în această săptămână şi la Paraclisul Seminarului Teologic „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova. Slujbele religioase specifice vor fi completate cu o serie de conferinţe duhovniceşti susţinute de profesori de la Facultatea de Teologie din Craiova, în frunte cu IPS Părinte Mitropolit Irineu, care va fi prezent în mijlocul elevilor şi a profesorilor seminarişti, joi, 26 februarie. Ca în fiecare an la începutul perioadei Postului Mare, elevii seminarişti vor primi Taina Sfintei Împărtăşanii în cadrul Sfintei Liturghii.

Comentarii Facebook


Știri recente

Muzeu băcăuan dedică o expoziție Mănăstirii Bogdana de pe Valea Trotușului, unde a fost stareț Sf. Teodosie de la Brazi

Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, în parteneriat cu Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, a inaugurat joi expoziția foto-documentară „Istorie, Sfințenie și Moștenire: Mănăstirea Bogdana”. Au fost expuse fotografii, manuscrise, documente, obiecte liturgice și de cult și icoane, precum și…