Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor la Sibiu

În a patra zi din Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, programul de rugăciune comună a avut loc la Catedrala mitropolitană ortodoxă, unde s-a oficiat Vecernia, s-a rostit o meditație pe tema din acest an și s-au subliniat foloasele acestor întâlniri ale creștinilor de diferite confesiuni.

După cum informează site-ul mitropolia-ardealului.ro, credincioșii din Sibiu au participat în număr mare la Vecernia de luni seara, 21 ianuarie 2013, de la Catedrala mitropolitană din oraș, încadrată în programul Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor. Slujba religioasă a fost oficiată de un sobor de preoți și diaconi, în prezența Înalt Preasfințitului Laurențiu, Mitropolitul Ardealului și a reprezentanților confesiunilor istorice din Sibiu. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Sfântul Andrei Șaguna”, condus de drd. Adrian Dobreanu. La sfârșitul Vecerniei, meditația a fost rostită de reprezentantul Bisericii reformate, protopopul-vicar Varró Sándor și a avut ca temă creația lui Dumnezeu și responsabilitatea noastră de a păstra această creație cât mai frumoasă și intactă.

„Ne gândim cu părere de rău la cea ce se întâmplă în jurul nostru, la accelerarea distrugerii mediului natural și la schimbările climatice, care de acum, din păcate, au devenit o realitate. Omul a uitat să prețuiască această creație venită de la Dumnezeu și a uitat că este răspunzător pentru ea. Impactul asupra oamenilor se simte literalmente: căldura și seceta, furtunile și ploile abundente, inundațiile și topirea ghețarilor și înmulțirea bolilor”, a spus protopopul-vicar Varró Sándor.

În cuvântul de final, IPS Mitropolit Laurențiu le-a mulțumit tuturor reprezentanților și credincioșilor din toate confesiunile pentru prezența în Catedrala ortodoxă din centrul orașului și a evidențiat scopul acestei săptămâni de rugăciune comună, prin care credincioșii se apropie mai mult unul de altul pentru o slujire comună a semenilor.

„Bisericile creștine au trăit o perioadă de o mie de ani de conflict, după o perioadă de o mie de an de unitate și acum am intrat în al treilea mileniu, când trebuie să ne rugăm să refacem unitatea creștină. Dacă în perioada trecută eram unul contra altuia, am reușit să trecem la această etapă, prin care mergem unul alături de celălalt, pentru a nu mai avea conflicte între noi și mai ales pentru a nu-i lăsa pe credincioși dezorientați. Nu suntem încă la etapa de a fi unul pentru altul. Aceea va fi unitatea. Nu se va putea face o uniformitate în această unitate. S-au căutat felurite mijloace și metode, există dialoguri între Bisericile mari și sunt puse probleme de teologie ca să se ajungă la unitatea credinței. Dar s-au făcut pași mulți în apropierea credincioșilor de diferite confesiuni, la o slujire comună a lui Hristos, prin slujirea semenului”, a spus IPS Laurențiu.

Comentarii Facebook


Știri recente