Sanctitatea Sa Bartolomeu la 25 ani de la întronizarea ca Patriarh Ecumenic

Patriarhul Ecumenic

Sanctitatea Sa Bartolomeu aniversează miercuri, 2 noiembrie 2016, 25 ani de la întronizarea ca Patriarh Ecumenic. Cu prilejul acestui moment aniversar, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a adresat Sanctităţii Sale un mesaj de felicitare.

În acest moment deosebit când sărbătoriţi 25 de ani de slujire ca Patriarh Ecumenic şi peste 55 de ani de slujire bisericească, în numele ierarhilor, clerului şi credincioşilor Bisericii Ortodoxe Române, dorim Sanctităţii Voastre ani mulţi cu multă sănătate, ajutor de la Dumnezeu în această misiune foarte importantă şi de mare responsabilitate, spre slava Preasfintei Treimi şi binele Ortodoxiei, se arată în mesajul Patriarhului României.

Patriarhul Bartolomeu s-a născut în anul 1940, în insula Imvros (Gökçeada, pe teritoriul actual al Turciei).

A studiat la Seminarul de la Halki (Istanbul) la Universitatea Gregoriană din Roma, la Institutul Ecumenic de la Bossey (Elveţia) şi la Universitatea din Munchen (Germania).

În anul 1961 a fost hirotonit diacon de către Mitropolitul Meliton de Calcedon. În anul 1969 a fost hirotonit preot de către Patriarhul Ecumenic Atenagora, devenind după trecerea la cele veşnice a acestuia principalul colaborator al succesorului său, Patriarhul Dimitrie I. În anul 1973 a fost hirotonit arhiereu, cu titlul de Mitropolit al Filadelfiei, iar în 1990, după mutarea la Domnul a mitropolitului Meliton, devine Mitropolit de Calcedon şi decan al Sfântului Sinod al Patriarhiei Ecumenice.

În anul 1991, după trecerea la cele veşnice a Patriarhului Ecumenic Dimitrie I, este ales, în unanimitate, în demnitatea de Patriarh Ecumenic, la vârsta de 51 de ani. Întronizarea sa a avut loc în data de 2 noiembrie a aceluiaşi an.

Patriarhul Ecumenic prezent la sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel nou, Ocrotitorul Bucureştilor, în anul 2010

Sanctitatea Sa a vizitat România în anul 2010. Vizita Patriarhului Bartolomeu a început în data de 26 octombrie și s-a încheiat vineri, 29 octombrie. În acest timp, Patriarhul Ecumenic a oficiat, împreună cu Patriarhul României, Sfânta Liturghie cu ocazia hramului Catedralei Patriarhale, 27 octombrie, și, de asemenea, a participat la Ședința solemnă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în ziua de 28 octombrie.

Patriarhul Ecumenic a prezidat Sfântul şi Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe

În perioada 16-27 iunie 2016, Patriarhul Ecumenic a prezidat lucrările Sfântului și Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe. În Duminica Cincizecimii, în data de 19 iunie 2016, Întâistătorii Bisericilor Ortodoxe prezenți în Creta pentru lucrările Sfântului și Marelui Sinod au oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană Sfântul Mina din Heraklion.

În cuvântul de învățătură, Sanctitatea Sa a evidențiat că Unitatea Bisericii și a credincioșilor reprezintă misiunea ierarhilor prezenți la sinod.

Unitatea Bisericii Ortodoxe și a credincioșilor ei reprezintă misiunea noastră. Ea este urmată de mărturia Bisericii noastre, pentru ca lumea să vadă reînnoite „lucrările ei bune” – lucrările noastre bune – strălucind puternic și să-L slăvească pe „Tatăl nostru Care este în ceruri”, a spus Patriarhul Ecumenic în cuvântul său

Sanctitatea Sa  Bartolomeu I este  cel de-al 270-lea Patriarh Ecumenic al Patriarhiei de Constantinopol.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii Facebook


Știri recente

Pr. Ionuț Tutea: A fi alături de vârstnici nu este doar o obligație, ci un mod de a ne desăvârși existența în comunitate

Părintele Ionuț Tutea, consilier eparhial la Sectorul Social-Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a fost sâmbătă invitatul online al Asociației Femeilor Ortodoxe din Mitropolia celor două Americi (AROLA). Coordonatorul activității filantropice din eparhia Bucureștilor a…