Sâmbăta Sfântului Teodor

Sâmbăta aceasta are un rol special în cadrul Postului Mare. Ea încheie prima săptămână a Păresimilor, una de asceză profundă și nevoință intensă. La unele mănăstiri, aceasta e ziua în care se deschide pentru prima oară trapeza după o săptămână în care a stat închisă iar monahii iau masa împreună.

Tot acum se oficiază pentru prima oară în Post Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur.

Această sâmbătă este închinată Sfântului Mare Mucenic Teodor Tiron din mai multe motive. Deși martirul este pomenit în fiecare an pe 17 februarie, sărbătoarea acestuia a fost deplasată și în așa-numitul ciclu liturgic mobil, adică în perioada Postului care variază ca ținere în funcție de data de prăznuire a Sfintelor Paști. Motivele pentru care cinstirea martirului se face în prima sâmbătă a Postului Mare sunt în principal două. În primul rând, pentru că sfântul era foarte popular și data prăznuirii lui era în preajma Postului sau chiar în Post, prima sâmbătă i-a fost dedicată.

Al doilea motiv ține de o minune a Mucenicului, care a avut loc în timpul domniei Împăratului Iulian Apostatul. Acesta a poruncit să fie stropite cu sângele animalelor sacrificate idolilor toate produsele vândute în piaţa cetăţii imperiale, pentru a întina astfel prima săptămână din Postul Mare al creştinilor. Mucenicul Teodor s-a arătat în vis arhiepiscopului de atunci, Eudoxie, descoperindu-i planul lui Iulian şi sfătuindu-l să fiarbă boabe de grâu şi să le împartă locuitorilor Constantinopolului pentru ca aceştia să nu fie nevoiţi să cumpere alimente de la piaţă. Arhiepiscopul a stabilit ca în fiecare an, la încheierea primei săptămâni a Postului Mare, să se serbeze un praznic în memoria acestei minuni şi a Sfântului Teodor.

Coliva este, în cultul ortodox, simbol al învierii morților. De asemenea, pomenirile pentru cei adormiți se fac în mod tradițional sâmbăta în amintirea zilelor în care Mântuitorul S-a aflat cu Trupul în mormânt și datorită proximității duminicii, ziua Învierii.

Ultima zi de pomenire de obște a celor adormiți în Postul Mare este Sâmbăta Sfântului și Dreptului Lazăr, în ajunul Floriilor.

Comentarii Facebook


Știri recente