Sâmbăta Moșilor de iarnă

Sâmbăta aceasta sunt Moșii de iarnă, zi în care se face pomenirea tuturor celor trecuți la Domnul. Biserica a rânduit ca această zi să cadă, în fiecare an, în sâmbăta care precede Duminica ”Înfricoşătoarei Judecăţi”.

Credincioșii pregătesc pentru această zi atât tradiționala colivă, cât și pachete cu alimente pe care le împart celor săraci.

„Duminică avem parabola cu Judecata cea Înfricoşătoare când toate sufletele vor fi judecate. Una dintre condiţiile pentru a dobândi mântuirea este milostenia pe care omul a făcut-o pe pământ şi atunci Biserica a rânduit ca noi cei vii să facem această jertfă, această milostenie pentru cei dinaintea noastră, pentru părinţii, strămoşii dinaintea noastră”, a declarat pentru TRINITAS TV Pr. Gheorghe Dilirici, coordonatorul preoților de cimitire din București.

Deși Biserica a consacrat sâmbăta ca zi de pomenire a morților, cei trecuţi la cele veşnice sunt pomeniţi în mod special în trei sâmbete de peste an, în funcție de anumite praznice mari sau perioade ale anului liturgic.

Pomeniri de obște pentru cei adormiţi se vor face în fiecare sâmbătă din Postul Mare.

Comentarii Facebook


Știri recente