Episcopul Ignatie al Hușilor a vorbit duminică despre descoperirea de sine la contactul cu divinitatea, prin exemplul femeii samarinence care l-a întâlnit pe Hristos la fântâna lui Iacov.
„Dumnezeu-Omul, în delicateţea, înţelegerea și bunătatea Sa, este Cel care o ajută pe această femeie să se regăsească pe sine însăși”, a spus PS Ignatie.
„Noi avem această tendinţă aproape instinctuală, ca un reflex, de a fugi de noi înșine, de o confruntare cu ceea ce suntem noi la modul cel mai real și cel mai adevărat. Fugim, în sensul că ne minţim, îi minţim și pe cei din jurul nostru, străduindu-ne să ne livrăm într-o formă, cum de fapt nici noi nu suntem convinși că am fi”, a continuat Preasfinția Sa.
Episcopul a numit această stare o „formă de schizofrenie spirituală”: Tot timpul ne fentăm pe noi înșine și amânăm o întâlnire reală cu sinele nostru.
„Dumnezeu este Cel care ne ajută să ne regăsim pe noi înșine. Noi suntem falși, ipocriţi, șmecheri și foarte vicleni – avem, uneori, o doză de viclenie, încât parcă ne este și nouă rușine de modul cum ne comportăm”.
Nu putem fugi de propria conștiinţă
„Așa suntem noi, din păcate”, a continuat ierarhul. „Aceasta este lumea în care trăim, și trebuie să avem curajul să spunem adevărul, să nu ne mai minţim pe noi înșine, să nu mai părem ceea ce, de fapt, nu suntem”.
„Însă, în faţa lui Dumnezeu, niciodată nu vom putea fugi de propria noastră conștiinţă și de noi înșine – de sinele nostru”, a subliniat Episcopul Hușilor.
„Noi am vrea să scăpăm de ceea ce este mai urât din noi înșine, chiar să fugim de noi înșine. Nu vom reuși. Vin momente în care plătim pentru tot ceea ce am făcut rușinos, necinstit, viclean, cu șmecherie și cu ipocrizie faţă de cei din jurul nostru”, a atras atenția părintele episcop.
În final, PS Ignatie s-ar rugat „să ne ajute Domnul să fim oameni sinceri, autentici, buni, cu multă îngăduinţă, cu multă iertare și cu multă cinste faţă de semenii noștri”.
Preasfinția Sa a slujit duminică în satul vasluian Moara Domnească pentru resfințirea bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. În acest context, lăcașul de cult i-a primit ca ocrotitori spirituali și pe Sfinții Împărați Constantin și Elena.