S-au împlinit 150 de ani de la moartea lui Eudoxiu Hurmuzachi

Pe 29 ianuarie s-au împlinit 150 de ani de la moartea baronului Eudoxiu Hurmuzachi, istoric, om politic, avocat și scriitor, mare patriot român, membru al Academiei Române, care a luptat pentru drepturile românilor din Bucovina.

Eudoxiu s-a născut la 29 septembrie 1812, la Cernăuca, Cernăuți, într-o veche familie aristocrată, fiind al doilea fiu al lui Doxachi Hurmuzachi al Ilincăi.

A fost educat de părinții săi în credința ortodoxă și iubirea față de neamul românesc. După absolvirea liceului din Cernăuți a studiat în perioada 1830-1836, împreună cu fratele său Constantin Hurmuzachi, la Facultatea de Drept a Universității din Viena.

În anul 1850 a fost numit de către cavalerul Anton von Schmerling, pe atunci ministru al justiției, membru al comisiei pentru elaborarea unui lexicon de terminologie juridică în limba română.

Eudoxiu, a locuit, cu scurte întreruperi, mai mulți ani la Viena, elaborând studii istorice privind Bucovina. I-a fost acordată permisiunea de utilizare a arhivelor imperiale, ceea ce a fost și foarte util pentru studiul său de istorie, început în 1851, la universitatea vieneză, informează Agenția de presă Rador.

Cunoscător, pe lângă limba maternă, al limbilor germană, franceză, italiană, engleză, latină, poloneză şi greacă, el a început o călătorie de studii în diverse oraşe europene, fiind sprijinit material de fratele său Constantin. În această călătorie, după cercetări în arhivele de la Viena, Pesta şi Lemberg, a adunat circa 6.000 de documente istorice despre români.

Eliberatorul Bucovinei

Cu data atribuirii, pe 6 mai 1872 și diplomei de la Viena din 20 februarie 1873, în conformitate cu cea mai înaltă rezoluție al împăratului Franz Joseph I al Austriei, i-a fost acordat titlul personal de baron, ca semn de recunoaștere a serviciilor sale pentru imperiu și țară precum ca urmare a nobilimii vechi a familiei sale.

Eudoxiu Hurmuzachi a murit la 29 ianuarie/10 februarie 1874, la Cernăuți, fiind înmormântat în cimitirul ortodox român din oraş.

În calitate de cetățean și demnitar al Imperiului Austro-Ungar, Eudoxiu a luptat mereu pentru drepturile românilor din tot imperiul, în special pentru cei din Bucovina, devenind împreună cu frații săi, una dintre figurile importante ale renașterii naționale românești. Pentru această atitudine compatrioții săi de ieri și astăzi au fost și sunt foarte recunoscători. Deja în 1860, drept recunoștință, oamenii din Câmpulung i-au ridicat o movilă de piatră, numind-o „Movila lui Hurmuzachi”.

El a scris cărți științifice și istorice, între ele cele cinci volume faimoase „Documente privitoare la Istoria Românilor”. În ceea ce privește lucrarea amplă privind istoria românilor, aceasta a rămas neterminată, relatarea evenimentelor oprindu-se la anul 1782.

În 1934, conducerea Liceului „Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuți, a aşezat pe crucea monumentală de la mormântul cărturarului bucovinean cuvintele: „Aici odihnește Eudoxiu Hurmuzachi. Liberatorul Bucovinei și marele istoric român”.

În septembrie 2012, cu prilejul împlinirii a 200 de ani de la naşterea cărturarului, istoricului şi omului politic Eudoxiu Hurmuzachi, la Cernăuţi a fost instalată o placă memorială având încrustate chipurile a 5 membri ai familiei Hurmuzachi – Doxachi şi Ilinca, alături de Eudoxiu, Gheorghe şi Alexandru.

Placa memorială a fost instalată de Fundaţia Culturală de Binefacere „Casa Limbii Române” pe faţada imobilului de pe Strada Principală a oraşului Cernăuţi, vizavi de biserica Sfânta Parascheva, unde a locuit familia Hurmuzachi.

Sursă foto: Radio Chișinău

Comentarii Facebook


Știri recente