„S-a unit cu Dumnezeu și a devenit cu adevărat monah”: Mitropolitul Irineu despre Sf. Grigorie Decapolitul

„Sfântul Grigorie s-a unit cu Dumnezeu și a devenit cu adevărat monah, unul cu Dumnezeu și împreună cu Dumnezeu. Bineînțeles că această bucurie de a fi cu Dumnezeu este atât de mare, încât nu există în lumea această o altfel de bucurie, decât acesta, de a fi cu Dumnezeu”, a spus Mitropolitul Irineu luni, la sărbătoarea Sf. Grigorie Decapolitul de la Mănăstirea Bistrița, jud. Vâlcea.

„Cel care trăiește cu Dumnezeu este întotdeauna copleșit de bucuria lui Dumnezeu, așa cum spune în Psalmul 50: «Cele nearătate și ascunse ale înțelepciunii Tale mi le-ai arătat mie»”, a mai spus Înaltpreasfințitul Părinte Irineu.

„S-a unit cu Dumnezeu și a devenit cu adevărat monah”, a spus Mitropolitul Irineu despre Sf. Grigorie Decapolitul luni, 20 noiembrie 2023, în ziua de pomenire a sfântului. Foto: Arhiepiscopia Râmnicului

„Sfântul Grigorie, pe care îl pomenim astăzi, este făcător de minuni, pentru că sufletul său a comunicat și trupului său energia dumnezeiască, harul dumnezeiesc.”

„Această lucrare dumnezeiască s-a întipărit în trupul sfântului, încât el devine purtător de Dumnezeu, purtător de Duhul Sfânt și, în același timp, exemplu al învierii, că și trupurile noastre înainte de înfricoșata judecată se vor uni cu sufletele noastre”, a amintit părintele mitropolit.

Mănăstirea Bistrița din județul Vâlcea și-a serbat ocrotitorul luni, 20 noiembrie 2023, în prezența ierarhului locului, IPS Varsanufie. Foto: Arhiepiscopia Râmnicului

„Dumnezeu locuiește în aceste sfinte moaște ale Sfântului Grigorie și noi ne împărtășim din această energie dumnezeiască spre folosul sufletelor noastre. Ea se dăruiește, pentru că sfântul este iubitor de bine și de oameni. De aceea, ne reunește în această zi, în această Sfântă Mănăstire, ca să ne bucurăm împreună cu el și cu toți îngerii, care sunt împreună cu noi la Sfânta Liturghie, fiindcă «unde sunt doi sau trei adunați în numele Meu și Eu voi fi în mijlocul lor».”

„În felul acesta trăim bucuria sărbătorii Sfântului Grigorie și ne unim cu el prin rugăciune”, a încheiat Mitropolitul Olteniei.

16 arhierei au slujit luni, 20 noiembrie 2023, la hramul Mănăstirii Bistrița Vâlcii. Foto: Arhiepiscopia Râmnicului

Sf. Grigorie Decapolitul a fost cinstit la Mănăstirea Bistrița Vâlcii de 16 ierarhi: Mitropolitul Irineu al Olteniei, Mitropolitul Naum de Ruse (Biserica Bulgariei), Arhiepi Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Varsanufie al Râmnicului, Episcopul Lucian al Caransebeșului, Episcopul Nicodim al Severinului și Strehaiei, Episcopul Veniamin al Basarabiei de Sud, Episcopul Andrei al Covasnei și Harghitei, Episcopul Galaction al Alexandriei și Telormanului, Episcopul Sebastian al Slatinei și Romanaților, Episcopul Siluan al Ungariei, Episcopul Macarie al Europei de Nord, Episcopul Vicar Patriarhal Paisie Sinaitul, Episcopul Vicar Macarie de Glavinitsa (Biserica Bulgariei – Mitropolia de Ruse), Episcopul Vicar Benedict Bistrițeanul al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, și Episcopul Vicar Paisie Lugojanul al Arhiepiscopiei Timișoarei.

Numeroși credincioși au participat luni, 20 noiembrie 2023, la hramul Mănăstirii Bistrița Vâlcii. Foto: Arhiepiscopia Râmnicului

În biserica mare a Mănăstirii Bistrița din județul Vâlcea se păstrează moaștele întregi ale Sf. Cuv. Grigorie Decapolitul, aduse în 1498 de Banul Barbu Craiovescu, ctitorul sfântului așezământ.

Foto credit: Arhiepiscopia Râmnicului

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente