Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul

Miercurea aceasta, la sfârșitul Utreniei se va rosti, pentru prima dată în perioada Triodului, rugăciunea Sfântului Efrem Sirul. Cea mai cunoscută creație a acestui mare monah și scriitor, dar și una dintre cele mai importante rugăciuni ale Postului Mare se citește în cadrul slujbelor începând cu miercurea din săptămâna lăsatului sec de brânză şi până la Denia din Sfânta şi Marea Vineri.

„Cea mai folosită rugăciune în timpul postului este rugăciunea Sfântului Efrem Sirul. Este o rugăciune cunoscută, profundă şi aş spune atotcuprinzătoare în sensul că Postul Mare e timp de pocăinţă, de nevoinţă, de înmulţire a rugăciunii, de înmulţire a nevoinţei, de înmulţire a faptelor bune. Încercăm cu ajutorul acestora să conlucrăm cu harul Duhului Sfânt şi să ne eliberăm, să ne exorcizăm de tot răul din noi. Când e vorba de rău, la temelia lui stă cel viclean. Ei, rugăciunea Sfântului Efrem Sirul ne spune nouă că toate lucrările rele, toate patimile îşi au la spate câte un duh diavolesc. De aceste duhuri dorim să scăpăm şi să punem în locul lor virtuţile“ a explicat pentru TRINITAS TV ÎPS Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului.

În scurta rugăciune a Sfântului Efrem pot fi distinse totuși trei părți. Articulându-şi cererile în perechi de termeni opuşi, ea sugerează un scop unitar.

Atunci când rostesc rugăciunea Sfântului Efrem Sirul credincioşii se închină până la pământ, metania fiind semnul pocăinţei şi al ridicării din păcat.

Comentarii Facebook


Știri recente