Romii care au trecut la Domnul în lagăre, deportări și robie au fost comemorați marți la Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea ilfoveană Sintești. Evenimentul a marcat celebrarea a 168 de ani de la abolirea robiei romilor în Țara Românească și Moldova.
Ziua a început cu Sfânta Liturghie oficiată bilingv, în română și romani, urmată de slujba Parastasului pentru romii adormiți în lagăre, deportări și robie, precum și pentru cei care au contribuit la abolirea sclaviei în Principatele Române.
„Dacă pentru credincioșii români ziua de 1 decembrie are o semnificație clară și toți ne raportăm la ea ca un moment special, încercăm și pentru credincioșii romi să punem în conștiința lor acest moment din data de 20 februarie, care înseamnă începutul libertății. După mai multe secole de robie, strămoșii noștri, ai credincioșilor romi, au fost eliberați”, a spus pr. paroh Daniel Gangă
„Semnificația acestui moment este multiplă, însă nu este înțeleasă deplin”.
„Avem nevoie să construim o conștiință a unității de neam. Sunt prezenți acum credincioși români, iar noi trăim în mijlocul românilor. Am învățat cu toții istoria poporului român și simțim că aparținem cu toții acestui spațiu și Bisericii Ortodoxe Române”.
„Biserica este izvorul de unde oamenii pot să înceapă să se înțeleagă, să se privească, să se accepte, să se respecte și să se iubească între ei, fiecare venind cu specificul, limba și propria identitate. Nu este ușor, pentru că dincolo de ușa bisericii avem multe prejudecăți, stereotipuri și obiceiuri și este greu să le depășim”, a mai spus clericul.
„Avem nădejde că noile generații, crescând împreună, vor lega prietenii și relații frumoase, reușind ca la momentul maturității, mărturisindu‑și fiecare identitatea, să se accepte unii pe alții”, a adăugat pr. Daniel Gangă.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de un grup de psalți romi.
Localitatea Sintești este situată la 10 kilometri de Capitală, în partea de sud a orașului, iar jumătate dintre locuitori sunt de etnie romă.
„Ziua dezrobirii romilor din România” este serbată anual pe 20 februarie şi aminteşte de promulgarea legii pentru eliberarea romilor din anul 1856, fiind înființată prin legea 28 din 11 martie 2011.
De-a lungul timpului, Biserica Ortodoxă Română s-a implicat activ în ajutorarea comunităților de romi din țară şi în integrarea socială a acestora.
Vezi mai multe fotografii în galeria foto.
Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene