Știați că românii sunt cetățenii UE cu cele mai mici emisii de gaze cu efect de seră pe cap de locuitor? De asemenea, suntem pe locul trei în UE la eficientizarea consumului de energie, informează Credinromania.ro.
Între 1990 și 2022, românii au redus cu 77% emisiile de gaze cu efect de seră, depășind semnificativ media UE de 31%. Astfel, România a reușit să îndeplinească încă din 2015 obiectivul european pentru 2030, de reducere cu 55% a emisiilor față de nivelurile din 1990.
Aceasta s-a realizat în principal prin modernizarea infrastructurii energetice, care genera peste 80% din emisiile totale în 1990, și prin înlocuirea cărbunelui cu surse de energie mai puțin poluante precum gazele naturale și energia regenerabilă (hidroelectrică, eoliană și solară).
Totuși, eliminarea treptată a cărbunelui, care încă asigura 14% din mixul energetic în 2022, a dus la o creștere a dependenței de importurile de energie (54% din energia primară), ceea ce expune economia la riscuri generate de volatilitatea piețelor globale, scrie Adrian Băzăvan, consilier pentru relații externe la Ministerul Energiei și fondatorul Asociației „Cred în România”.
„Un model echilibrat de tranziție, bazat pe diversificarea surselor de energie, utilizarea inteligentă a resurselor interne și sprijinirea industriilor locale, poate transforma România într-un exemplu de succes pentru Europa și întreaga lume. Tranziția verde nu trebuie să fie o povară, ci o oportunitate pentru dezvoltare durabilă și prosperitate.”
România este pe locul trei în UE în ceea ce privește intensitatea energetică a PIB-ului (eficientizarea consumului energetic): între 1995 și 2022, intensitatea energetică a scăzut cu aproape 70%. Această reducere depășește cu mult media Uniunii Europene de 39,5%.
Asociația „Cred în România” a fost înființată de un grup de tineri care își propun să reducă deficitul de optimism și încredere în România al românilor.
Foto credit: Pexels / Vladimír Sládek