Revedere după treizeci de ani

Promoția 1983 a Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca a aniversat astăzi, 16 iulie 2013, 30 de ani de la absolvire. Evenimentele au început la Catedrala mitropolitană cu Sfânta Liturghie oficiată de Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, fost absolvent. După săvârșirea Polihroniului și a pomenirii celor trecuți la Domnul, ceremonia a continuat la sediul seminarului unde, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Andrei, chiriarhul locului, a fost strigat catalogul.

„Am ținut să particip la festivitatea aniversării celor 30 de ani de la terminarea seminarului pentru că în generația respectivă se află și Preasfințitul Părinte Episcop Iustin Sigheteanul. Am parafrazat un text al scripturii. În Evanghelia după Ioan, capitolul 3, Sfântul Ioan Botezătorul, oarecum fiind provocat de ucenicii săi, a spus lucrul următor: Cel care are mireasă este mire, dar prietenul mirelui se bucură de bucuria lui. Preasfințitul a fost astăzi în centrul atenției, dar eu m-am bucurat de bucuria dânsului, dar și de a întregii generații”, a mărturisit Înaltpreasfințitul Părinte Andrei.

În 1983 au absolvit instituția de învățământ teologic liceal din Cluj 38 de seminariști.

„Este un moment de bilanț și un moment de frumoase și plăcute amintiri. Ne amintim de vremurile în care am făcut seminarul. Această promoție din 1983 este una deosebită pentru că la Cluj nefiind suficiente locuri aprobate de la București ca să se constituie o clasă de seminar s-au adus elevi de la seminarul din București și de la Neamț. Astfel, s-a constituit o clasă alcătuită din elevi seminariști din cele trei provincii cu felul lor de a fi și de a gândi și cu personalitatea lor”, a spus PS Părinte Iustin Sigheteanul.

Seminarul Teologic Ortodox din Cluj a fost înființat în anul 1952, aici studiind de-a lungul timpului cunoscuți slujitori ai sfintelor altare, dascăli ai școlilor teologice din țară și ierarhi.

Foștii absolvenți au rememorat cu emoție anii petrecuți în seminar. La final, Preasfințitul Părinte Arhiereu-vicar Iustin Sigheteanul le-a dăruit foștilor dascăli, din partea Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, diploma culturală „Episcop Dr. Vasile Stan”, iar colegilor diploma „Sfântul Iosif Mărturisitorul din Maramureș”.

Comentarii Facebook


Știri recente