Reprezentanți din media ortodoxă s-au întâlnit în Cipru pentru întărirea cooperării internaționale

Un grup de reprezentanți ai unor instituții media ortodoxe s-au întâlnit în Cipru în perioada 15-19 mai 2019 pentru a identifica diverse căi de întărire a cooperării internaționale între specialiștii din media ortodoxă.

Întâlnirea a fost ocazionată de vernisajul Expoziției „Culorile Ortodoxiei. Cipru-Polonia” organizată de portalul de fotografii OrthPhoto.net, Arhiepiscopia Ciprului, Societatea Fotografică din Cipru și Editura Mitropoliei Ortodoxe a Varșoviei.

Motivați de dorința de îmbunătățire a activității la nivel local și de facilitare a cooperării la nivel internațional, reprezentanții ortodocși ai mass-mediei au avut ocazia să viziteze diferite locuri sfinte din Cipru și să se întâlnească cu ierarhi ai Bisericii Ciprului care dezvoltă proiecte internaționale: Mitropoliții Hrisostom de Kition, Isaia de Tamassos, Atanasie de Limassol și Episcopul Epifanie de Ledra, starețul Mănăstirii Machairas.

Grupul de reprezentanți media a fost format din:

  • Aleksander Wasyluk, coordonator OrthPhoto.net (Polonia)
  • Jakob Oniszczuk, coordonator Cerkiew.pl (Polonia)
  • Nikos Gouraros, director Pemptousia, Președinte al Asociației Internaționale pentru Media digitală și pastorație ortodoxă – DMOPC (Grecia)
  • Aurelian Iftimiu, director al Agenției de Știri Basilica a Patriarhiei Române (România)
  • Denis Makhanko, director regional Radio Vera (Rusia)
  • Ralitsa Kratseva, Birdhouse Sofia (Bulgaria)
  • Diacon Spiro Topanxha (Albania)
  • Artem Makhakaev, Biroul pentru Europa de Est al Soyuz TV (Belarus)

Printre principalele obiective ale evenimentului s-au numărat schimbul de experiență, avansarea de la idei la proiecte, o mai bună înțelegere a activității celorlalți, înțelegerea modului în care pot colabora instituțiile media pentru promovarea locurilor sfinte din diferite țări după modelul Ciprului și identificarea unor modalități de sprijin reciproc.

Dat fiind faptul că reprezentanții mass-mediei ortodoxe au dezvoltat deja parteneriate și cooperări în anumite proiecte, ei și-au exprimat intenția de a organiza întâlniri similare în viitor și să extindă rețeaua de experți ortodocși.

Participanții au subliniat importanța unor organizații existente precum este Asociația Internațională pentru Media Digitală și Pastorație Ortodoxă (DMOPC) și încurajează inițiative similare care vor ajuta la realizarea unei rețele între credincioșii ortodocși din întreaga lume.

Întâlnirea a fost finanțată de Ministerul Adjunct de Turism din Cipru.

Foto credit: OrthPhoto / Aleksander Wasyluk

Comentarii Facebook


Știri recente