Recunoștință: Aparat performant pentru diagnosticarea leucemiei donat Spitalului Fundeni la inițiativa Arhid. Mihail Bucă

Institutul Clinic Fundeni din Capitală a anunțat marți că a primit în dar echipament performant de diagnostic citogenetic în valoare de 155.000 de euro. Acesta va fi util pentru diagnosticarea și tratarea rapidă a pacienților cu leucemie. Mai mulți donatori și-au unit forțele pentru achiziție, la inițiativa Arhid. Mihail Bucă, a cărui fetiță, Irene Ecaterina, a fost tratată în acest spital.

„Am venit în genunchi în acest spital, am venit cu un copil, un dar de la Dumnezeu, Irene, iar acest suflet, Irene, m-a învățat multe”, a declarat la conferința de presă protopsaltul Catedralei Patriarhale.

El a adăugat că s-a simțit pierdut când a ajuns la Fundeni cu soția și cu fetița lor, mica pacientă, pe atunci în vârstă de trei ani.

„Doamne, de ce m-ai adus aici?” s-a întrebat atunci Arhid. Mihail Bucă. Răspunsul și l-a dat singur, realizând că trebuie să fac ceva pentru oamenii minunați care i-au ajutat fiica.

Aparatul de diagnostic citogenetic donat Institutului Clinic Fundeni este fabricat în Israel și ajută la diagnosticarea cazurilor de leucemie. Foto: Arhid. Mihail Bucă

„După părerea mea, medicii români sunt peste cei din afară – o spun cu toată convingerea. Numai că trebuie să-i ajutăm cu aparatură”, a spus arhidiaconul.

„Când am început să facem fapte bune, să lucrăm, Dumnezeu ne-a tras această durere. Am văzut alt orizont, altă viziune. Irene a început să meargă bine ca tratament, cu toate că dna profesor și echipa dânsei știu foarte bine că Irene era un caz foarte grav.”

„Multe voci mi-au spus să plec în altă parte, dar eu mi-am zis că, dacă Dumnezeu m-a adus aici, rămân aici, pentru că am încredere: Dacă Dumnezeu te duce undeva, știe El de ce.

Aparatul donat are o capacitate ridicată de procesare în vederea analizării și identificării anomaliilor citogenetice, ceea ce oferă o acuratețe mai mare de diagnostic și posibilitatea de a examina un număr mai mare de probe într-un timp redus, a amintit amfitrioana evenimentului, jurnalista Cristina Stănciulescu.

„Posibilitățile tehnologice au crescut atât de mult, încât ne-au deschis orizontul cunoașterii și al abordării personalizate a pacientului atât în ceea ce privește diagnosticul, cât și, evident, în ceea ce privește tratamentul, pentru că, până la urmă, toate aceste investigații sunt făcute cu un singur scop: de a găsi o soluție terapeutică mai eficientă, mai puțin toxică, care să dea speranță și o șansă la viață acestor pacienți”, a explicat, în cadrul conferinței, prof. univ. dr. Anca Coliță, Managerul Institutului Clinic Fundeni.

Ea a adăugat că ceea ce se făcea în laboratoare acum zece ani nu mai este suficient în acest moment, iar donația primită le oferă pacienților români „șanse egale cu ale pacienților din întreaga Europă”.

„Împreună, Ministerul Sănătății, societatea civilă, oamenii buni încercăm să găsim soluții astfel încât să mișcăm lucrurile mai repede și să dăm pacienților ceea ce duc cel mai mult lipsă, și anume timpul foarte scurt în care trebuie să pui un diagnostic corect și în care trebuie să iei o decizie terapeutică. Vă mulțumesc tuturor pentru implicare!” a încheiat managerul spitalului.

Donatorii sunt familia Arhid. Mihail Bucă, Asociația AMMA, APA NOVA București, Fundația UTI, Asociației Liga Legendelor, Societatea Română de HematologieRepatriot – prin Fundația Romanian Business Leaders și medici ai Institutului Clinic Fundeni.

Membrii comunității „La primul bebe” au strâns fonduri pentru kiturile de analiză necesare în următorii 10 ani, deoarece consumabilele pentru această linie de investigare medicală sunt foarte costisitoare.

Donația a fost anunțată printr-o conferință de presă organizată marți, 27 iunie 2023, la Institutul Clinic Fundeni. Foto: Foto: Arhid. Mihail Bucă

„Vom avea nevoie de ajutorul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate să actualizeze aceste costuri. Față de 2015, nu numai că inflația își pune amprenta, dar avem și alte analize, alți reactivi, care, din păcate, costă mult mai mult”, a spus prof. univ. dr. Daniel Coriu, șeful Secție Hematologie Clinică și Transplant Medular din cadrul Institutului Clinic Fundeni.

„Leucemia acută nu mai este un diagnostic fatal”, a adăugat medicul. „Luptăm pentru viață, aceasta trebuie să fie deviza noastră.”


Noile dotări din laboratorul de analize ale Institutului Clinic Fundeni vor fi utile atât departamentului de Oncohematologie Adulți, cât și celui de Oncohematologie Pediatrică.

Anual, la Institutul Clinic Fundeni ajung să fie tratați aproximativ 200-210 pacienți noi cu leucemie acută. Dintre aceștia, 50-60 sunt copii.

Vezi și:

Foto credit: Arhid. Mihail Bucă

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente