Racla cu moaștele Sf. Pantelimon aduse din Grecia a ajuns la Mănăstirea Hadâmbu

Racla cu moaștele Sf. Pantelimon de la Mănăstirea „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” și „Sfântul Pantelimon” din Agia Larisa, Grecia, a ajuns vineri la Mănăstirea Hadâmbu din județul Iași, adusă în pelerinaj de o delegație condusă de Arhim. Nicodim Agathonikou, starețul mănăstirii grecești.

Un sobor numeros de slujitori, condus de Arhim. Nicodim Gheorghiță, starețul Mănăstirii Hadâmbu, a întâmpinat cinstitul odor în fața clopotniței așezării monahale.

Arhim. Nicodim Agathonikou a binecuvântat pâinea și sarea cu care a fost întâmpinat de Elena Curcudel, primarul comunei ieșene Mironeasa.

Procesiunea cu moaștele Sf. Pantelimon aduse din Grecia în jurul Mănăstirii Hadâmbu vineri, 16 mai 2025. Foto: Constantin Ciofu

Apoi, starețul Mănăstirii Hadâmbu i-a oferit Sfânta Cruce starețului din Grecia, pentru a-i binecuvânta pe pelerini, iar cele două biserici din incinta mănăstirii au fost înconjurate în procesiune cu sfintele moaștele.

Racla a fost așezată spre cinstire la demisolul bisericii mari, iar părinții din obște au citit Acatistul Marelui Mucenic și Tămăduitor Pantelimon.

Duminică, 18 mai, de la ora 9:00, la mănăstire va fi oficiată Sfânta Liturghie de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi.

Racla cu moaștele Sf. Pantelimon de la Mănăstirea „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” și „Sfântul Pantelimon” din Agia Larisa, Grecia, au fost aduse în pelerinaj la Mănăstirea Hadâmbu din jud. Iași vineri, 16 mai 2025. Foto: Doxologia.ro / Silviu Cluci

Racla cu moaștele Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon va pleca spre Grecia vineri, 23 mai. Evenimentul este prilejuit de împlinirea a 35 de ani de la reînființarea mănăstirii.

Despre Mănăstirea Hadâmbu

Mănăstirea datează din 1659, dar a cunoscut perioade de pustiire – după secularizarea din secolul al 19-lea, apoi după Decretul comunist nr. 410 din 1959, când călugării au fost izgoniți din mănăstiri.

Mănăstirea Hadâmbu a fost redeschisă în 1990, când Patriarhul Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, l-a numit stareț pe Arhimandritul Nicodim Gheorghiță.

Mănăstirea este în mod deosebit cunoscută pentru lucrarea filantropică pe care o face în sprijinul comunităților basarabene.

  • Galeria foto de pe pagina de Facebook a mănăstirii: vezi aici.
  • Galerie foto de pe site-ul Doxologia.ro: vezi aici.

Foto credit: Constantin Ciofu (deschidere)


Știri recente