Mănăstirea Hadâmbu din județul Iași va sărbători 35 de ani de la reînființare printr-un program liturgic special. Cu acest prilej, în perioada 16–23 mai 2025, va fi adus în pelerinaj un fragment din moaștele Sf. M. Mc. Pantelimon de la Aghia, Larisa (Grecia).
Racla cu sfintele moaște ajunge la Hadâmbu vineri, 16 mai, la ora 17:00.
Duminică, 18 mai, Sfânta Liturghie va fi oficiată de un sobor din care vor face parte Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfințitul Părinte Antonie, Episcopul de Bălți, și Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.
Moaștele Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon vor rămâne spre închinare la Mănăstirea Hadâmbu până vineri, 23 mai.
Istoric
Mănăstirea Hadâmbu datează din 1659, fiind ctitoria unui boier grec pe nume Iani Hadâmbu, care primise proprietăți de la Domnitorul Gheorghe Ghica-Vodă, printre care și terenul pe care este situat sfântul așezământ.
În jurul anului 1810, Schitul Hadâmbu era închinat Mănăstirii Galata, iar apoi, pentru trei ani, Sfântului Mormânt de la Ierusalim. În urma secularizării ordonate de Domnitorul Al.I. Cuza, monahii greci au fost obligați să părăsească mănăstirea.
În 1937, o obște de călugări români păstoriți de Ieromonahul Iov Mazilu s-a stabilit la mănăstire, reparând acoperișul și bolta bisericii și consolidând o parte a zidurilor cu cărămidă, modificări vizibile și astăzi.
În urma Decretului comunist nr. 410 din 1959, Mănăstirea Hadâmbu a fost închisă, iar călugării izgoniți.
Renașterea
Mănăstirea Hadâmbu a fost redeschisă în 1990, când Patriarhul Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, l-a numit stareț pe Arhimandritul Nicodim Gheorghiță.
În următoarele trei decenii, ansamblul monahal a fost completat și înnoit, inclusiv cu o biserică mare de zid.
Odoare

Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Hadâmbu a fost pictată de Preotul Octavian Zmău în 1938 și ferecată în argint de meșterul Ion Contfas. În 1992, de Bobotează, din ochii Maicii Domnului a început să curgă mir.
Pruncul Hristos este ținut pe mâna dreaptă a Maicii Domnului, icoana fiind o copie a icoanei Axion Estin de la Biserica Protaton din Sfântul Munte Athos.
Foto credit: Constantin Ciofu