PS Vincențiu reamintește că suntem în Post: Carantina văzută ca un propriu pustiu al Carantaniei

Preasfințitul Părinte Vincențiu le reamintește creștinilor din Episcopia Sloboziei și Călărașilor că suntem în Post și avem ocazia să considerăm această perioadă de carantină un propriu „pustiu al Carantaniei”, o perioadă de pocăință și post aspru.

În mesajul transmis, PS Vincențiu îndeamnă credincioșii ca, „în cămara lor și închizând ușa”, „să înalțe propriile rugăciuni cu credință fierbinte, împletite cu post, alături de întreaga familie, făcând astfel din propria casă o mică biserică, pentru că suntem încredințați că «Domnul Care vede întru ascuns le va răplăti» (Matei 6, 6)”.

„Să aveți în minte, frați creștini, această axiomă, care străbate întreaga Sfântă Tradiție ca un fir roșu: Dumnezeu nu lucrează decât prin cel ce lucrează!”, spune ierarhul, îndemnând pe clerici să nu-și uite vocația în momente dificile.

„Departe de noi gândul de a trata cu superficialitate acest subiect arzător. Mai mult ca oricând, preoții noștri trebuie să se alăture eforturilor autorităților în această perioadă, prin informarea și sfătuirea credincioșilor cu privire la măsurile ce trebuie luate pentru limitarea răspândirii acestei plăgi cu care se confruntă întreaga umanitate”.

„În aceste vremuri de restriște, mai mult ca oricând, părintele spiritual conștientizează aspectul de jertfă pe care și l-a asumat la hirotonie. Cu alte cuvinte, chiar cu pericolul de a-și expune propria familie, preotul își va face datoria și va fi alături de fiii săi duhovnicești, mai ales în aceste momente de cumpănă”.

Pentru a trasa o direcție în ce privește atitudinea clerului și a credincioșilor în raport cu toată societatea, ierarhul citează Epistola către Diognet și cuvintele Mântuitorului:

„Creștinii nu se deosebesc de ceilalți oameni nici prin pământul pe care trăiesc, nici prin limbă, nici prin îmbrăcăminte. […] Locuiesc în țările în care s-au născut, dar ca străinii; iau parte la toate ca cetățeni, dar pe toate le rabdă ca străini; orice țară străină le este patrie, și orice patrie le e țară străină. […] Locuiesc pe pământ, dar sunt cetățeni ai cerului. Se supun legilor rânduite de stat, dar, prin felul lor de viață biruiesc legile. Iubesc pe toți, dar sunt prigoniți. […] Sunt ocărâți, dar binecuvintează, sunt insultați, dar cinstesc”.
– Epistola către Diognet

„Autorul anonim nu face altceva decât să dezvolte cuvintele rostite de Mântuitorul Iisus Hristos”, explică Episcopul Vincențiu: „Dați deci Cezarului cele ce sunt ale Cezarului și lui Dumnezeu cele ce sunt ale lui Dumnezeu!” (Matei 22, 21).

„Este atitudinea pe care atât clericii, cât și credincioșii trebuie să o aibă față de frământările și temerile care au cuprins societatea noastră în ultimul timp”.

În același duh, Preasfințitul Părinte Vincențiu răspunde celor care găsesc responsabilă Biserica pentru răspândirea noului virus:

„Iar în ce îi privește pe cei care găsesc Biserica drept singura responsabilă pentru răspândirea virusului – pentru că da, au apărut și astfel de voci care cred că tot ce se întâmplă rău în țara noastră este din vina Bisericii Ortodoxe exclusiv – prin slujbele sale, prin Împărtășania din același potir cu aceeași linguriță, vom răpunde în duh creștin: „Iubiți pe vrăjmașii voștri, binecuvântați pe cei ce vă blesteamă, faceți bine celor ce vă urăsc și rugați-vă pentru cei ce vă vatămă și vă prigonesc!” (Matei 5, 44)”.

Foto: Arhiva Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente