PS Varlaam Ploieşteanul: Să-i învăţăm pe copiii noştri importanţa crucii

Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieşteanul a îndemnat marţi la hramul bisericii „Sf. Vasile” – Victoria din Capitală „să-i învăţăm pe copiii noştri cât de importantă este crucea în viaţa noastră şi pentru mântuirea fiecăruia dintre noi”.

În lăcaşul de cult se află cel mai mare fragment din lemnul Sfintei Cruci, existent în România.

Ierarhul a expus în predică motivele pentru care trebuie să cinstim sfânta cruce. „Pentru că face parte din planul veşnic al lui Dumnezeu şi că Hristos a primit-o de bună voie pentru noi şi pentru a noastră mântuire”.

El a precizat că „poporul nostru a aşezat sfânta cruce peste tot”.

„O întâlnim la intersecţiile drumurilor pentru a ocroti pe călători, dar şi pentru a ne aduce aminte de cuvintele lui Iisus, Care a spus Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa (Ioan 14:6)”.

„Este aşezată la fântâni pentru a-i ocroti pe cei care beau apă potolindu-şi setea provocată de călătorie, dar şi pentru a ne aminti că Iisus a spus despre Sine că este apa cea vie (Ioan 4:10,14)”.

„Aşezăm crucea la căpătâiul creştinilor adormiţi întru nădejea Învierii şi a vieţii veşnice pentru a arăta credinţa puternică a celui plecat dintre noi şi a celor care îi urmăm în învierea cea de obşte care a fost câştigată pentru noi prin moartea şi învierea lui Hristos, dar şi pentru a ne aminti de cuvintele Mântuitorului, Care spune Eu sunt învierea şi viaţa; cel ce crede în Mine, chiar dacă va muri, va trăi (Ioan 11:25)”, a subliniat Preasfinţia Sa.

Părintele Episcop a îndemnat să avem crucea în case şi „noi, copiii şi nepoţii noştri” să o purtăm la gât ca semn de apărare. „Pentru că ştim din lucrarea Bisericii că semnul sfintei cruci este înfricoşător pentru diavol, care nu îndrăzneşte a căuta spre puterea ei”.

Despre Înălţarea Sfintei Cruci, PS Varlaam Ploieşteanul a spus că aceasta este o sărbătoare cu post sever, pentru că ea se aseamănă cu zilele din Săptămâna Mare când auzim din nou evanghelia de azi, mai precis în Joia Mare, care ne vorbeşte despre pătimirile şi moartea pe cruce a Mântuitorului Iisus Hristos.

Ierarhul s-a rugat ca fragmentul din crucea Domnului aşezat la biserica amintită să aducă în viaţa tuturor credincioşilor binecuvâtarea şi ajutorul lui Dumnezeu şi „încurajarea de a fi cu adevărat curajoşi purtători şi mărturisitori ai crucii lui Hristos”.

Mai multe imagini în Galeria Foto.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Urmăreşte-ne pe Twitter: @agentiabasilica

Comentarii Facebook


Știri recente