PS Varlaam Ploieșteanul explică legătura dintre Vinerea Pătimirilor și Vinerea Luminată

După oficierea Sfintei Liturghii și a sfințirii celei mici a apei de Izvorul Tămăduirii, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a explicat legătura dintre Vinerea Pătimirilor și Vinerea Luminată.

„Dacă în Vinerea cea Mare Maica Domnului a vărsat sau a izvorât lacrimi de durere pentru suferințele Preaiubitului Său Fiu, iată că în această săptămână luminată de bucuria adusă de biruința lui Hristos asupra morții și iadului în lume, Maica Domnului ne dăruiește izvor de binecuvântare și de vindecare: apa sfințită prin lucrarea și prin coborârea Duhului Sfânt”, a spus ierarhul.

Așadar, lacrimile vărsate de Maica Domnului în Vinerea Mare devin după Înviere Izvorul Tămăduirii serbat în Vinerea Paștilor.

Episcopul vicar Varlaam Ploieșteanul a slujit vineri, 3 mai 2019, la Catedrala Patriarhală. Preasfinția Sa a remarcat, admirând vremea frumoasă de afară, că a fost o zi de vineri „luminată la propriu și la figurat”.

În predica adresată celor prezenți pe Colina Bucuriei după slujba aghesmei, Episcopul vicar patriarhal le-a vorbit despre importanța apei în cultul ortodox.

„Există o legătură strânsă între lucrarea Duhului Sfânt și apa ca mijloc de împărtășire a harului Lui celor care cred în Hristos și îl mărturisesc pe El ca Domn și Mântuitor”, a subliniat ierarhul amintind învățăturile Sfântului Chiril al Ierusalimului privind rolul apei în Taina Sfântului Botez.

„Apa este constitutivă tuturor lucrurilor din lume”, a amintit PS Varlaam.

„Istoria Universului și a Pământului începe cu această lucrare între Duhul Sfânt și apele primordiale din Cartea Facerii care ne mărturisește că «Duhul lui Dumnezeu se afla pe deasupra apelor» germinând viața”, a continuat Părintele Episcop precizând și numele de „Apa cea vie” atribuit de Sfântul Ioan Evanghelistul Sfântului Duh.

Mai mult decât atât, științele descoperă rolul fundamental al apei simple:

„În cercetările ultimelor decenii s-a descoperit că apa naturală, fără să fie sfințită, joacă un rol important în vindecarea bolilor trupești. S-a stabilit că apa care are o cantitate de Deuteriu mai redusă are o acțiune de vindecare de necrezut și de aceea este folosită în cele mai moderne spitale din cele mai civilizate țări”.

Așadar, cu atât mai mult apa sfințită cu lucrarea și cu pogorârea Duhului Sfânt devine pentru noi „izvor de binecuvântări, de vindecare, de nădejde, izvor de bucurie”, a adăugat Preasfințitul Părinte Varlaam.

Despre această «apă vie», ierarhul a spus că ea „curge în primul rând din Hristos Izvorul vieții noastre și din Biserica Sa care este Trupul Său mistic și căreia Hristos i-a lăsat aceste «râuri de apă vie», Sfintele Taine, Sfintele Ierurgii și slujbe”.

„Să ne bucurăm de această binecuvântată zi și să luați apă sfințită să duceți la casele dumneavoastră”, i-a îndemnat ierarhul pe credincioși adăugând la final salutul mărturisitor „Hristos a înviat!”.

În cadrul omiliei rostite după slujba aghesmei la Catedrala Patriarhală Preasfinția Sa a redat întâmplările din secolul al cincilea care au dus la înființarea sărbătorii Izvorul Tămăduirii, despre care puteți citi în secțiunea Calendar Ortodox.

Foto credit: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

Comentarii Facebook


Știri recente