PS Varlaam despre ASCOR: A luat ființă în amintirea multor organizații interzise în perioada comunistă

Reprezentanții Asociației Studenților Creștin-Ortodocși Români (ASCOR) s-au rugat duminică la Sfânta Liturghie pe Dealul Patriarhiei împreună cu Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul. Ierarhul li s-a adresat la finalul slujbei. I-a felicitat la împlinirea a 30 de ani de existență și le-a amintit istoricul asociației.

„ASCOR a luat ființă în amintirea multor organizații de studenți și tineri creștini din perioada interbelică, organizații interzise, bineînțeles, în perioada comunistă, mulți dintre liderii acestora plătind cu ani grei de închisoare”, a amintit ierarhul.

Episopul vicar patriarhal a spus că asociația are un rol foarte important în promovarea credinței între tinerii studenți, având filiale în toate centrele universitare din țară.

PS Varlaam oficiază Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală în prezența ASCOR. ©Basilica.ro / Mircea Florescu

PS Varlaam Ploieșteanul a notat activitatea studenților ortodocși în perioada pandemiei.

„Ca în toți acești treizeci de ani, Asociația Studenților Ortodocși s-a remarcat în această perioadă de pandemie printr-o implicare dinamică, atât ca voluntari în organizarea și păstrarea ordinii și respectarea dispozițiilor la sfintele slujbe, apoi au ajutat foarte mulți dintre ei la împărțirea sfintei lumini în ajunul Învierii Domnului și la împărțirea Paștilor. Și foarte mulți au fost implicați ca voluntari, alături de parohii sau de alte organizații filantropice, în ajutorarea bătrânilor, a persoanelor singure, a celor bolnavi în această perioadă de pandemie”.

Ierarhul a spus că trebuie „să ne gândim cu respect mai ales la primele generații ale acestei asociații care organizau întruniri naționale și internaționale foarte importante și conferințe susținute de mari duhovnici”.

El a notat și „abnegația, interesul deosebit arătat de tinerii studenți învățăturii creștine, spiritualității ortodoxe românești, față de scrierile filocalice și de teologia părintelui Dumitru Stăniloae”.

PS Varlaam a spus că Duminica în care sunt cinstiți Sfinții Părinți de la Sinodul al 4-lea Ecumenic este una potrivită întrunirii ASCOR întrucât și ei sunt chemați la cultivarea și păstrarea unității de credință, a unității Bisericii și a neamului.

Episcopul vicar patriarhal a semnalat că „foarte mulți tineri care au fost de-a lungul celor treizeci de ani membri ai ASCOR-ului se află în țări străine, au cariere universitare sau profesionale excepționale, lucrează în instituții de prim rang și continuă activitatea aceasta de mărturisire a dreptei credințe și constituie temelia multora dintre parohiile noastre din diaspora”.

„În Occident, cei mai prezenți și cei mai activi sunt tinerii altădată membri ai acestei asociații”, a notat PS Varlaam Ploieșteanul.

Sfânta Liturghie de la Catedrala Patriarhală din București #LIVE #19iulie

Sfânta Liturghie de la Catedrala Patriarhală din București #LIVE #19iulie

Publicată de TRINITAS TV pe Sâmbătă, 18 iulie 2020

14 reprezentanți din țară, câte unul pentru fiecare filială, s-au aflat la București, în perioada 17-19 iulie, pentru Consfătuirea Națională ASCOR. Duminică, după Sfânta Liturghie, studenții ortodocși s-au întâlnit cu Patriarhul Daniel.

Mai multe imagini, în galeria foto de la eveniment.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu


Urmărește-ne și pe Twitter: @AgentiaBasilica și @BasilicaPhotos!

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente