PS Varlaam, de sărbătoarea „Prodromiței”: De la sfinți avem moaște, de la Maica Domnului, icoane făcătoare de minuni

Ziua de cinstire a Sfintei icoane a Maicii Domnului „Prodromița” este hramul de vară al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului (CMN). Paraclisul deține, de aproape 10 ani (octombrie 2011), o copie a acestei reprezentări al cărei original se află în Sfântul Munte Athos, la Schitul românesc Prodromu.

Cu ocazia acestei sărbători, Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul a slujit luni, 12 iulie, la Paraclisul CMN.

Adresându-se celor prezenți la Sfânta Liturghie de hram, Preasfinția Sa a adus în atenție îndemnul emblematic pe care l-a rostit Maica Domnului la nunta din Cana Galileii: „Faceți tot ceea ce vă va spune El” (Ioan 2:5).

„Fericiți suntem noi, dacă privind această icoană, auzim în adâncul conștiinței și al inimii noastre cuvintele Maicii Domnului de la Cana Galileii: ‹Să faceți tot ceea ce vă va spune El›. Și făcând ceea ce ne spune El, adică tot ceea ce ne poruncește și ne îndeamnă în Sfânta Sa Evanghelie, vom deveni moștenitori ai Împărăției Cerurilor”, a spus PS Varlaam.

Ierarhul a prezentat apoi istoria pictării originalului „Prodromița”, în care chipul Fecioarei și cel al Pruncului au apărut în mod miraculos, nefiind pictate de mână omenească. În continuare, a amintit modul în care a ajuns la Paraclisul Catedralei Naționale o copie a acestei icoane făcătoare de minuni, ca răspuns la dragostea românilor pentru Maica Domnului.

PS Varlaam Ploieșteanul a explicat că „cele mai multe icoane făcătoare de minuni sunt icoanele Maicii Domnului, pentru că prima minune Hristos a săvârșit-o la îndemnul Preasfintei Sale Maici la nunta din Cana Galileii. De atunci, Ea a devenit cea mai caldă, cea mai fierbinte mijlocitoare către Dumnezeu pentru noi, oamenii”.

„În cazul sfinților, avem sfintele lor moaște făcătoare de minuni, în cazul Maicii Domnului, ridicată fiind cu trupul la cer ca să nu cunoască stricăciunea morții, ne-au rămas sfintele sale icoane”.

„Cele dintâi au fost zugrăvite de Sfântul Evanghelist Luca, care a fost și medic, dar și pictor. De aceea, icoanele de astăzi sunt identice cu chipul Maicii Domnului pe care Biserica l-a păstrat în memoria ei vie dintotdeauna. Pentru că icoanele Sfântului Luca au fost multiplicate și răspândite peste tot în lume”, a spus episcopul vicar patriarhal.

„Să dăm slavă lui Dumnezeu că avem la acest paraclis, al Catedralei Naționale, alături de moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur, această icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului. De fiecare dată când dragostea față de Ea ne cheamă sau când nevoile ne împresoară să venim aici pentru a lua, din această sfântă icoană, din chipul Maicii Domnului și al Preaiubitului Său Fiu, putere pentru a duce lupta vieții mai departe și îndemn pentru a spori credința și nădejdea noastră”, a îndemnat la final ierarhul.

©Basilica.ro

Hramul de vară al Paraclisului CMN continuă luni seară cu slujba Paraclisului Maicii Domnului „Prodromiţa” și cu un concert de pricesne închinate Maicii Domnului la care este invitată Paula Seling. Vezi detalii în programul evenimentului.

Vezi mai multe fotografii în galeria foto.

Citește și Arhim. Paisie Teodorescu: Icoana Prodromița este mărturia evlaviei românilor, iar Catedrala Națională un ideal sfânt

Foto credit: Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente