Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul l-a evocat miercuri seară, într-o corespondență din Sfântul Munte Athos, pe duhovnicul Dionisie Ignat de la Colciu: „Toți știau că la Colciu rugăciunea își găsise un ostaș vrednic”.
„Mănăstirea Vatopedu, într-o preafrumoasă galerie a marilor părinți duhovnicești ai veacului al XX-lea, l-a așezat la loc de cinste, încă cu ani în urmă, și pe Părintele Dionisie Ignat”, a transmis Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
„A fost contemporan cu mai mulți părinți cuvioși care au atins măsura sfințeniei: monahi nevoitori și rugători și oameni buni, care au slujit biserica într-o smerenie și ascultare desăvârșite.”
Ierarhul a evocat și alți trei duhovnici din generația Părintelui Dionisie Ignat, toți originari din aceeași zonă a Moldovei.
„Dintre botoșănenii care au fost contemporani cu Părintele Dionisie, este destul să-l amintesc pe Sf. Ioan Iacob (Hozevitul), pe marele duhovnic și rugător Paisie Olaru și pe cunoscutul misionar Arhim. Cleopa Ilie. Toți erau originari din același loc. Îi despărțeau câteva sate, dar îi unea aceeași credință și o mare evlavie, pe care au moștenit-o de la părinții lor, de la duhovnicii mănăstirilor din preajmă, care i-au cunoscut din tinerețe”, a continuat ierarhul.
„Drumurile lor s-au despărțit: unul a plecat în Țara Sfântă cam în aceeași perioadă, altul a plecat la Muntele Athos, doi au rămas nevoitori în Moldova, dar au avut aceeași rânduială sfântă.”
„Mai puțin cunoscut în România, Părintele Dionisie Ignat a fost, însă, foarte cunoscut în Sf. Munte Athos. Toți vorbesc despre smerenia lui, despre îndelunga ascultare, despre felul cum primea pe toți deopotrivă: pe români, dar și pe greci”, a precizat Preasfințitul Părinte Timotei.
„Toți știau că la Colciu rugăciunea își găsise un ostaș vrednic. Toți știau de bunăvoința lui, toți știau de nevoința și râvna lui. De aceea, l-au căutat, i-au cerut sfatul și rugăciunea. A fost mai degrabă rugător și duhovnic pentru mulți greci, pentru mulți monahi care au găsit în el un om înțelept, înțelegător și rugător. I-a primit pe toți.”
„Eu însumi nu pot uita bucuria pe care o avea când m-a primit și pe mine de câteva ori – odată, însoțind un numeros grup de monahi din Moldova, poate cel mai numeros grup după multă vreme, aproape 40 de monahi veniți de la Mănăstirea Sihăstria în pelerinaj la Muntele Athos în anul 2003, cu un an înainte de trecerea sa către Domnul”, a mai spus ierarhul.
Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a fost delegat de Părintele Patriarh Daniel să participe la deshumarea ieroschimonahului român Dionisie Ignat, care a avut loc joi.
La cea mai recentă ședință de lucru a Sinodului Mitropoliei Munteniei și Dobrogei, Patriarhul României a anunțat că va propune Patriarhiei Ecumenice canonizarea părinților Dionisie Ignat și Petroniu Tănase.
Vezi și:
- PS Timotei Prahoveanul a participat la deshumarea osemintelor Părintelui Dionisie de la Colciu
- Dacă ai smerenie și iubire, ești în rugăciune: Dionisie de la Colciu, starețul înmormântat în prezența unui viitor rege
- PS Timotei Prahoveanul participă la deshumarea Părintelui Dionisie Ignat: În Athos se vorbește deja despre sfințenia lui
Foto credit: Fotomontaj Basilica.ro cu imagini de la Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul – în dreapta, portretul Părintelui Dionisie Ignat de la Mănăstirea Vatoped (deschidere articol)
Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews