PS Timotei Prahoveanul a participat la deshumarea osemintelor Părintelui Dionisie de la Colciu

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a participat joi, ca delegat al Părintelui Patriarh Daniel, la deshumarea osemintelor Părintelui Dionisie Ignat, care odihnea de 18 ani în apropierea Chiliei „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” de la Colciu, în Sfântul Munte Athos.

Monahii Mănăstirii Vatopedu, pe teritoriul căreia să află chilia unde a trăit Părintele Dionisie Ignat, au dezgropat osemintele în cadrul unei rânduieli speciale, a transmis Episcopul-vicar al Arhiepiscopei Bucureștilor.

O slujbă scrisă special pentru această ocazie a fost oficiată îndată după slujba Vecerniei, la Chilia „Sf. Gheorghe”, în prezența monahilor din Sfântul Munte și a pelerinilor din țară.

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a participat joi, 17 noiembrie 2022, ca delegat al Părintelui Patriarh Daniel, la deshumarea osemintelor Părintelui Dionisie Ignat. Ceremonia a avut loc la Chilia „Sf. Gheorghe” de la Colciu, în Sf. Munte Athos. Foto: Trinitas TV / Răzvan Clipici

Textul slujbei a cuprins troparele Sfântului Gheorghe, ocrotitorul chiliei, dar și Troparul Sf. Dionisie Areopagitul, a transmit Preasfințitul Părinte Timotei.

„Nu este întâmplătoare sărbătoarea pomenirii Sf. M. Mc. Gheorghe, purtătorul de biruință, a aducerii moaștelor sale la Lida în ziua de joi, 16 noiembrie, după calendarul athonit, fiind prăznuit cu alese cântări și slujbă specială în toate mănăstirile și chiliile Muntelui”, a transmis ierarhul.

„La Colciu, ca și în alte chilii românești, dar și în alte mănăstiri mari, cum este cazul Mănăstirii Zografu, de care românii sunt legați prin ctitoria Sf. Voievod Ștefan al Moldovei, s-au înălțat rugăciuni în cinstea Purtătorului de biruință.”

Slujba pentru deshumarea Părintelui Dionisie Ignat a mai cuprins ectenii pentru adormiți, Fercirile, versete din psalmi, dar și rugăciuni special precum cea către Mântuitorul: „Dă-i lui, în schimbul ostenelilor păstorești, plată binecredincioasă. Adu-l pe el purtând lumină îngerească în a ta cămară de nuntă. Dă-i lui a fi precum îngerii, ca fără de rușinare să stea la scaunul Tău cel neapropiat”.

Mănăstirea Vatopedu a mai avut însă astfel de părinți, pe care i-a propus spre canonizare în ultima perioadă, dar nu au existat multe prilejuri în care s-au oficiat rânduieli similare, de deshumare, a mai precizat părintele episcop-vicar.

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a participat joi, 17 noiembrie 2022, ca delegat al Părintelui Patriarh Daniel, la deshumarea osemintelor Părintelui Dionisie Ignat. Ceremonia a avut loc la Chilia „Sf. Gheorghe” de la Colciu, în Sf. Munte Athos. Foto: Trinitas TV / Răzvan Clipici

„Așadar, credincioșii și mulțimile monahilor din Muntele Athos, ierarhii, preoții, monahii și credincioșii din România care au auzit de lucrarea lui duhovnicească își îndreaptă gândul către Dumnezeu cel minunat întru sfinții lui și cinstesc viața și lucrarea Părintelui Dionisie Ignat, împlinind cuvântul Sf. Ap. Pavel de a ne aduce aminte de cei care au împlinit cuvintele Evangheliei, având datoria de a privi la felul cum și-au încheiat viața, pentru a le urma credința”, a încheiat Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.


În luna mai s-au împlinit 18 ani de la plecarea la Domnul a Părintelui Dionisie Ignat, botoșănean de origine. El a fost contemporan cu Sfântul Ioan Iacob și cu Părinții Paisie Olaru și Cleopa Ilie. Vezi mai multe detalii biografice aici.

La cea mai recentă ședință de lucru a Sinodului Mitropoliei Munteniei și Dobrogei, Patriarhul României a anunțat că va propune Patriarhiei Ecumenice canonizarea părinților Dionisie Ignat și Petroniu Tănase.

Vezi și:

Foto credit: Trinitas TV / Răzvan Clipici

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente